Statistica in ecologie

Trimis la data: 2010-05-21
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Luigi_F
Dimensiune: 342kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Statistica matematica este una din ramurile moderne ale matematicii care se ocupa cu gruparea, analiza si interpretarea datelor referitoare la anumite fenomene, precum si cu unele previziuni privind producerea lor viitoare.
Utilizarea statisticii matematice este foarte importanta in dezvoltarea unor metode stiintifice adecvate de analiza si decizie asupra unor situatii despre care avem date obtinute fie prin observare, fie prin masurare.
Ideea de baza a statisticii este aceea a prelungirii (extrapolarii) concluziilor trase din materialul investigat (de obicei limitat) asupra colectivitatii generale din care a provenit materialul.
Analiza si decizia se bazeaza pe datele experimentale obtinute fie prin observare, fie prin masurare.
Un fenomen de masa nu poate fi cunoscut, in ansamblul sau, cercetand fiecare element al acestuia. De obicei, se extrag un anumit numar de elemente pentru a fi cercetate, utilizand apoi metode adecvate de obtinere a informatiilor necesare.

Partea extrasa dintr-un intreg trebuie sa fie o "copie micsorata" a intregului, in sensul conservarii la un anumit nivel al proprietatilor de baza ale acestuia, cu anumite tolerante. Aceasta este inferenta statistica.Statistica - desi este privita ca metoda de investigare a unor mari multimi de date - este esentiala tocmai in acele situatii in care din multimea respectiva nu se pot obtine decat putine elemente observate.

Statistica opereaza cu esantioane extrase aleator din populatiile supuse investigarii, cu scopul de a modela comportarea unei anumite caracteristici a populatiei respective.Statistica matematica este fundamentata de teoria probabilitatilor.Teoria probabilitatilor a aparut si s-a dezvoltat din necesitati practice.Cronologic, teoria probabilitatilor nu este nici dintre cele mai vechi si nici dintre cele mai noi teorii matematice.

Desigur, jocurile de noroc se practica de mii de ani, dar evaluarea sanselor de castig ale unui jucator intr-un anumit moment al jocului s-a facut multa vreme mai tarziu sau sau pe baza experientei acumulate la masa de joc.Dezvoltarea jocurilor de noroc, diversificarea si complexitatea lor au creat tot mai multe probleme de evaluarea sanselor, probleme a caror rezolvare depasea capacitatea de a rationa a jucatorilor, atragand atentia unor mari matematicieni ca Pascal, Fermat, Bernoulli si altii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.