Statistica inferentiala - notiuni de baza

Trimis la data: 2010-05-23
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 0
Autor: Catalin Mures
Dimensiune: 70kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Utilizarea tehnicilor de prezentare si descriere a datelor ne ofera, asa cum am vazut, informatii asupra caracteristicilor fiecareia dintre variabilele supuse masurarii. Statistica descriptiva se ocupa de analiza datelor sub aspectul caracteristicilor lor intrinseci (frecventa valorilor, indicatorii tendintei centrale, ai imprastierii sau formei distributiilor). Dar scopul ultim al metodei stiintifice nu se limiteaza la descrierea datelor, ci vizeaza evidentierea relatiilor dintre variabile si, pe aceasta baza, predictia si intelegerea fenomenelor psihice.

Cursuri similare:

Cercetarea stiintifica in psihologie consta in a identifica probleme, a emite ipoteze si teorii si a testa validitatea lor cu ajutorul unor proceduri statistice adecvate. Aceste proceduri fac parte din ceea ce se numeste statistica inferentiala. Pentru abordarea acesteia, vom introduce succesiv o serie de concepte si proceduri analitice fundamentale.

Scoruri standard (z)
In psihologie, atunci cand masuram o anumita caracteristica a unui individ (timp de reactie, anxietate, inteligenta, nivel de performanta etc.) scopul implicit este acela de a efectua comparatii. Pentru aceasta insa, simpla expresie numerica a caracteristicii respective nu este suficienta. Sa presupunem ca efectuam interviuri in cadrul unui examen de angajare si intrebam un candidat daca stie limba engleza, iar acesta ne raspunde "am sustinut, de curand, un examen de limba engleza la care am obtinut 70 de puncte". Daca examenul si modul de evaluare ne sunt total necunoscute, informatia nu ne spune mare lucru. Desigur, bazandu-ne pe experienta anterioara, putem face niste presupuneri, dar acestea nu tin loc de certitudini.

Pentru a ne lamuri, ar trebui sa-i punem candidatului punem cateva intrebari suplimentare: Care este maximum si minimum de puncte posibil la acel examen? (daca maximul este intr-adevar 100, iar minimul este 0, atunci putem spune ca 70 este un scor mai aproape de 100 decat de 0); Care este rezultatul mediu obtinut la acel examen? (daca raspunsul ar fi 60, inseamna ca 70 este o valoare peste medie cu 10 unitati);

In fine, daca am dori sa apreciem cu maxima precizie semnificatia cifrei 70, ar trebui sa stim care este "imprastierea" rezultatelor obtinute de participantii la examen. Figura de mai jos plaseaza valoarea comunicata de candidatul nostru (70) in doua distributii ipotetice, avand, ambele, media 60, dar imprastieri diferite, sa spunem 5, respectiv 20.

Semnul "-" la rezultat ne arata ca performanta este mai mica decat media, mai precis, se afla la 0.75 abateri standard sub medie. Semnul "+" indica o valoare standardizata peste medie, indicand, in exemplul de mai sus, ca se plaseaza la o jumatate de abatere standard deasupra mediei.Scorul z se numeste "scor standardizat" (nota standardizata), deoarece exprima distanta unei valori fata de media distributiei din care face parte in unitati ale abaterii standard.

De aici decurge unul din avantajele lui importante, acela de a putea fi utilizat pentru a compara valori care provin din distributii diferite, indiferent de unitatea de masura a fiecareia.Exemplu: Daca un subiect obtine un scor echivalent cu z=+0.2 la un test de calcul aritmetic si un scor echivalent cu z=+0.1, la un test de reprezentare spatiala, se poate spune ca are o performanta mai buna la primul test decat la al doilea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.