Statul si sistemele economice

Trimis la data: 2010-06-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana_C
Dimensiune: 98kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Statul contemporan s-a modelat in secolul Luminilor, o data cu trecerea de la concepNia lui Ludovic al XIV-lea - Statul sunt eu! - la cea a RevoluNiei Franceze - Statul e poporul! In acea epoca au aparut primele semne ale statului-protector al bunurilor si persoanelor contra agresiunii vecinilor si, de asemenea, protector al celor
sarmani faNa de riscurile sociale. In DeclaraNia drepturilor omului se afirma : aSocietatea este obligata sa asigure subzistenNa celor sarmani fie oferindu-le locuri de munca, fie asigurandu-le mijloace de existenNa celor ce nu sunt in stare sa munceasca'.
Treptat, din protecNie in protecNie, s-a ajuns astazi la ideea statului-providenNa, obligat sa cunoasca si sa rezolve tot. Statul-providenNa nu si-a respectat insa promisiunile si, dupa ce mulNi se asteptau ca statul sa rezolve toate problemele, astazi, la fel de mulNi sunt de parere ca problema o constituie statul insusi. Intotdeauna au existat indoieli cu privire la capacitatea statului de a fi un bun
gestionar. Conducatorul unei intreprinderi Nine cont de niste criterii simple.

El poate cheltui numai cu condiNia ca prin cheltuielile sale sa obNina venituri suplimentare si ca,in final, conturile sale sa fie echilibrate. Pentru a realiza o descentralizare a gestiunii,
intreprinderea se compune din mai multe centre de obNinere a profitului, fiecare dintre acestea fiind supus regulii echilibrului.
AdministraNia de stat nu este supusa nici unei constrangeri de acest fel. Seful acesteia trebuie doar sa se limiteze la creditele care ii sunt deschise, lucru pe care il realizeaza aproape intotdeauna.

In ciuda unor pareri ce se fac deseori auzite,
efectuarea unor cheltuieli mai mari decat creditele constituie un lucru rar in funcNionarea administraNiei, patronii din administraNie fiind atenNi sa nu depaseasca creditele primite. Problema este in alta parte. Intrucat nu exista nici un fel de venit sau de rezultat care sa poata fi masurat si comparat direct cu cheltuielile efectuate, este
imposibil de a sti daca respectivul credit a fost cheltuit in mod judicios sau nu si nu se poate stabili care este nivelul optim de credit.

Astfel, exista tentaNia de a cere mereu mai mult. In vreme ce in intreprindere eforturile conducatorilor acesteia converg spre reducerea costurilor, in administraNie motivaNiile individuale imping, in mod spontan, spre obNinerea unor credite suplimentare. Si nici nu poate fi altfel, atata timp cat nu exista o legatura intre cheltuieli si rezultate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.