Statute profesionale

Trimis la data: 2010-07-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 59
Nota: 6.82 / 10
Downloads: 62
Autor: Mariana
Dimensiune: 80kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In procesul complex de realizare a dreptului in ambele sale forme: conformarea si aplicarea legii intervin o serie de persoane si institutii cu atributii specifice si bine delimitate. Astfel, pe langa magistrati, persoanele chemate in primul rand sa aplice legea si care au si rol distinct in infaptuirea justitiei, intervin si alte persoane, care fie sprijina activitatea magistratilor sau a partilor implicate intr-o activitate juridica, fie desfasoara o activitate distincta cu conexiuni puternice cu prima categorie.

Cursuri similare:

Statutele profesionale sunt adoptate, de regula, de membrii corpului profesional respectiv si au valoare de acte normative subsecvente legilor de organizare si exercitare a profesiei, precum si de aplicare a legii in sine. Conceptul de statut profesional implica reglementarea unei categorii profesionale deja instituita printr-un act normativ anterior.

In general, prin statut se intelege un ansamblu de dispozitii cu caracter oficial prin care se stabileste constituirea unei organizatii si se stabilesc, de asemenea, scopul, structura si modul de functionare al acesteia.Avand in vedere aceste doua acceptiuni ale notiunii de statut, precizam ca in cursul de fata avem in vedere primul sens, si anume acela de "regulament" (nu de act constitutiv).

Legat de formele profesiilor juridice, intr-o conceptie traditionala toate persoanele care participau la infaptuirea actului de justitie, cu exceptia magistratilor erau incadrati in categoria auxiliarilor justitiei, fie ca era vorba de persoane cu studii juridice superioare, fie ca se vorbea de angajati ai autoritatilor judiciare. In prezent, trebuie facuta o distinctie intre parteneri ai justitiei, acestia fiind avocatii, consilierii juridici, notarii si executorii judecatoresti si auxiliarii justitiei: grefierii, arhivarii, registratorii, aprozii si altii.

Chiar daca toti contribuie la realizarea serviciului public, prin care se infaptuieste justitia, contributia fiecaruia este diferita si specializata.Legat de justitie, acest termen are o dubla acceptiune: aceea de sistem al organelor judecatoresti si aceea de activitate desfasurata de aceste organe.Principala sarcina a justitiei este aceea de a aplica in concret normele dreptului material, asigurandu-se astfel derularea relatiilor sociale.

Justitia are doua mari functii: functia educativ-preventiva si functia sanctionatoare.Situatia cea mai des intalnita este aceea in care regulile de drept sunt respectate, sub imperiul primei functii. Astfel, vorbim de o aplicare necontencioasa a dreptului prin conformare.
Atunci cand regulile dreptului obiectiv sunt incalcate, conflictele de drepturi si interese ce apar pot fi solutionate prin modalitati nejurisdictionale sau jurisdictionale.

In cazul primelor compromisul, fie este expres formulat, fie intervine o terta persoana pentru a realiza concilierea (medierea reglementata de legea 192/2006, concilierea din dreptul muncii sau tranzactia extrajudiciara).Modurile jurisdictionale de solutionare a conflictelor cuprind in primul rand justitia statala infaptuita prin instantele judecatoresti, dar si o justitie privata, sub forma arbitrajului, insa tot sub controlul instantelor judecatoresti.

Etimologic, prin act jurisdictional se intelege actul prin care magistratul "spune" legea, adica aplica legea. In plus, magistratul are si asa-numitul imperium, adica puterea de executare silita exprimat prin forta executorie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.