Stele duble si stele variabile

Trimis la data: 2010-10-07
Materia: Astronomie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 6.52 / 10
Downloads: 77
Autor: Laura Musat
Dimensiune: 377kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Clasificarea sistemelor binare:
Un sistem binar reprezinta un ansamblu de stele care descriu o orbita in jurul centrului comun de masa. Observatiile arata ca stelele se grupeaza in sisteme de stele (sau sisteme stelare), in general, stelele simple (singulare) fiind mai degraba o exceptie, decat o regula. Exista sisteme formate din doua stele (stele duble), din trei stele (stele triple) sau mai multe (stele multiple). Sisteme stelare mai complexe sunt roiurile stelare.

Cursuri similare:

Observarea acestor sisteme ajuta la:
determinarea orbitelor componentelor
determinarea maselor componentelor
stabilirea relatiei masa-luminozitate
determinarea razei componentelor (binare cu eclipsa)
stabilirea si corectarea modelelor astrofizice

Sisteme binare vizuale
Stele duble vizual:
Stele duble (fizic) - componentele interactioneaza fizic
Stele duble (optic)

La sistemele binare se observa o miscare orbitala (a ambelor componente fata de centrul comun de masa sau a unei componente fata de cealalta) care se desfasoara dupa legile lui Kepler (ca si miscarea planetelor fata de Soare).

Sisteme binare
Se estimeaza peste 50% din stelele Galaxiei fac parte din sisteme binare, triple sau multiple. Evident, dintre acestea, cele mai numeroase sunt sistemele binare.

Sisteme binare vizuale:
Miscarea celor 2 stele intr-un astfel de sistem poate fi studiata prin observarea pozitiei relative a unei stele in raport cu cealalta. Pe parcursul anilor aceasta pozitie se schimba suficient cat sa fie observata si masurata.

Cele mai importante date care se colecteaza in acest caz sunt informatiile de pozitie a unei componente in raport cu cealalta. Implicit, se ia ca reper componenta primara, prin conventie aceasta fiind steaua mai stralucitoare. In situatia in care cele 2 componente au magnitudini similare, tot prin conventie se considera a fi componenta principala steaua mai apropiata de nord.

Componenta principala a sistemului poarta denumirea de stea primara, iar cea secundara se mai numeste si companion.
Se vor determina in principal 2 parametri:distanta unghiulara ρ intre cele 2 componente, exprimata in secunde de arc unghiul intre directia determinata de cele 2 stele si directia nordului, masurat de la nord spre est (unghi de pozitie θ)

Sisteme binare vizuale:
Se mai pot masura si alti parametri, cum ar fi diferenta de magnitudine dintre cele 2 stele, specificand si culorile componentelor.
In cazul sistemelor binare vizuale, separarea componentelor este suficient de mare pentru a permite observarea acestora (rezolvarea lor) ca 2 stele distincte cu ajutorul unui instrument optic de observatie (telescop, binoclu).

Asta inseamna ca stelele sa fie apropiate de noi, si indepartate una de alta ('a' sa fie mare)
Evident, separarea componentelor unui sistem depinde foarte mult si de diferenta de magnitudine dintre ele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.