Sterilizarea

Trimis la data: 2010-06-19
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_Z
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sterilizarea completa, strict necesara in cazul mediilor de cultura, se realizeaza daca la temperatura de sterilizare mentinem un timp suficient care este dependent si de volumul lichidului supus sterilizarii. Daca sterilizam eprubete cu volum de 10-15 ml, regimul termic impus este 12 - 14 minute/121oC. Daca volumul creste la 1 l atunci timpul de mentinere este de 20-25 de minute. Daca dorim sterilizarea continutului din vase mari (10 l), timpul de mentinere este de 50-55 minute.
Radiatiile ionizante ( radiatiile iA, ia si iss) determina o bombardare a celulei astfel incat energia absorbita sub forma de cuante determina ionizari specifice care conduc la distrugerea structurilor moleculare. Radiatiile ionizante au efect microbicid si pot fi folosite pentru sterilizarea diferitelor medii.
Dintre radiatiile ionizante, in industria alimentara, se folosesc radiatiile iss, deoarece au o putere mare de ionizare si pot sa patrunda in produsul iradiat pe o distanta de pana la 8 cm.

Aceste radiatii se folosesc pentru sterilizarea ambalajelor deoarece in alimente determina modificarii de gust (gust de iradiat) si modificari de culoare. Radiatiile ionizante se folosesc pentru sterilizarea vaccinurilor, a unor antibiotice si pentru sterilizarea cartofilor (radacinoaselor), dar iradierea este limitata. Daca doza nu e suficient de mare, enzimele nu sunt inactivate. La carne poate sa apara fenomenul de rancezire (sunt favorizate procese biochimice).

Radiatiile ultraviolete, la lungimea de unda iZ = 254 nm, au efect letal si se pot folosi pentru sterilizarea aerului din boxele, camerele de inoculare sau din laboratoarele in care se lucreaza cu culturi pure. Au o putere mica de patrundere (pana la 1 cm in apa si 1-2 mm in lapte) de aceea nu se folosesc decat pentru sterilizarea unor solutii care sunt iradiate sub forma de pelicula. La manipulare, ele ataca retina, deci omul trebuie sa poarte ochelari de protectie.

In afara de efectul letal, ultravioletele se folosesc pentru obtinerea de mutanti, deoarece aceste radiatii sunt absorbite de acizii nucleici si determina modificari in structura secundara a acizilor nucleici. Modificarile sunt neletale si conduc la transmiterea modificata a caracterelor genetice, obtinandu-se mutanti care pot prezenta proprietati genetice modificate in sens util. Astfel s-a stabilit ca sub actiunea radiatiilor ultraviolete au loc formari de legaturi intre bazele purinice si pirimidinice ale acizilor nucleici.

S-a constatat ca modificarile aduse de ultraviolete se pot corecta si acest lucru se face prin fotoreactivare (in prezenta luminii si a unor enzime specifice se formeaza structura cunoscuta prin refacerea legaturilor initiale) sau prin reactivare la intuneric (celula are posibilitatea sa repare bucati eronate si, in prezenta unor enzime specifice, sa se produca din nou).Microorganismele care au enzime de reparare a efectului de dimerizare capata o radiorezistenta superioara. Dintre microorganisme cel mai rezistent este Micrococcus radiodurans. Microorganismele sunt de 1000 de ori mai rezistente decat omul la efectul nociv al radiatiilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.