Stiinta administratiei

Trimis la data: 2010-06-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dragota Sorina
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiunea de administratie publica este definita in primul rand de care stiinta administratiei, dar si de alte discipline conexe, cu care are legatura directa, cum ar fi si stiinta dreptului administrativ.
In literatura de specialitate, in mod frecvent intalnim notiuni ca: administratia de stat, administratie, activitate executiva si, mai nou, administratie publica, uneori cu intelesuri diferite, alteori punandu-se semnul egalitatii intre unele dintre acestea.
Notiunea de "administratie" desemneaza unele compartimente organizatorice din structura unei unitati sau organ, ori activitati ale acestora care nu au caracter productiv.

Cursuri similare:

Unii autori, utilizand notiunea de "administratie de stat" arata ca prin aceasta se intelege un "sistem de organe ale statului" sau o anumita forma fundamentala de activitate a statului, respectiv, "activitatea administrativa". Trebuie precizat ca notiunile de "activitate administrativa" si "organe administrative" pot fi desemnate si prin termenii "activitate executiva", respectiv "organe executive", notiunile "administrativ" si "executiv" fiind folositi alternativ, cu sens identic.

Alti autori fac distinctie neta intre "administratia de stat" si "activitatea executiva". Acestia definesc administratia de stat ca "activitatea ce se desfasoara pentru indeplinirea in mod practic si concret a functiilor statului si a sarcinilor organelor administrative de stat". In acest inteles larg, acesti autori deosebesc administratia de stat, de activitatea executiva, care se indeplineste de catre organele executive, iar studierea ei formeaza obiectul stiintei administratiei de stat, pe cand activitatea executiva este reglementata de norme de drept administrativ.

Administratia publica, ca modalitate de realizare a puterii executive, are in centrul preocuparilor sale gestionarea interesului public, asigurarea fuctionarii regulate si continue a serviciilor publice.
In orice compartiment al vietii sociale, procesul complex al administrarii -administratia - consta intr-o activitate rationala si eflcienta de utilizare a resurselor umane, materiale si fmanciare in scopul obtinerii unor rezultate maxime cu eforturi minime.
Societatea cunoaste un proces continuu de diversificare si multiplicare a serviciilor administrative, care impune necontenite imbunatatiri si perfectionari in structura si activitatea administratiei prin utilizarea unor metode si tehnici moderne.

Doctrina considera ca in continutul complex al administratiei se cuprind imperativele: a prevedea, a organiza, a conduce, a coordona, a controla.Notiunea de administratie este mai larga decat aceea de administratie publica, ea cuprinzand si administratia particulara.
Ca orice activitate umana, atat administratia publica, cat si cea particulara, urmaresc un scop utilizand anumite mijloace. Exista diferente esentiale intre cele doua forme de administratie, atat sub aspectul finalitatii, cat si sub cel al resurselor folosite.
Administratia publica, spre deosebire de administratia privata, urmareste satisfacerea interesului public, a utilitatii publice, in mod dezinteresat, prin realizarea de servicii publice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.