Stiinta materialelor

Trimis la data: 2013-01-07
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 144
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: emilutza28
Dimensiune: 2750kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pozitia oricarui nod din reteaua cristalina se stabileste in functie de
pozitia originii celulei elementare prin coordonatele x, y, z.
Pentru o celula elementara aceste coordonate sunt egale chiar cu
parametrii retelei a, b, c. Pentru o celula oarecare coordonatele unui nod
sunt: x = ma, y = nb, z = pc, unde m, n, p - numere intregi. Daca marimile a, b, c se aleg ca unitati de masura pentru axele retelei, atunci coordonatele nodului vor fi numai m, n, p. Acestia reprezinta indicii nodului si se noteaza cu (m n p).

Cursuri similare:

Prin nodurile unei retele cristaline se pot trasa diferite familii de drepte si plane numite directii si plane cristaline. Directia unei drepte dintr-o retea cristalina spatiala se noteaza cu ajutorul a trei cifre, numite de asemeni indici, scrise in paranteza dreapta: [x, y, z].
Pentru a determina indicii unei drepte se traseaza prin origine si printr-un punct de coordonate x, y, z, o paralela la dreapta data. Cifrele x, y, z reprezinta atat indicii dreptei dusa prin origine, cat si a oricarei paralele la aceasta dreapta.

Pentru notarea planelor cristalografice, cel mai simplu sistem este tot cel introdus de cristalograful englez Miller. In acest sistem, un plan se noteaza cu trei indici (h, k, l). Acesti indici reprezinta valorile inverse ale segmentelor taiate de plan pe axele de coordonate, segmente masurate cu parametrii de retea. Notiunea de "structura cristalina reala" a unui material nu este dentica cu aceea de "retea spatiala".
Astfel, reteaua spatiala reprezinta schema de repetitie (modelul spatial) ce caracterizeaza un cristal si nu aranjamentul real al atomilor in cristal, aranjament ce constituie asa numita "structura a cristalului".

Numarul retelelor spatiale este limitat la 14, in timp ce numarul structurilor cristaline este nelimitat. structura cristalina se obtine prin atasarea unei baze de atomi fiecarui nod al retelei spatiale.
Prin urmare: "Structura cristalina = Reteaua spatiala + Baza de atomi".
Cele mai simple structuri cristaline se obtin prin atasarea unei baze
alcatuita dintr-un singur atom fiecarui nod al retelei spatiale - vezi figura 3.3. Structura cristalina a unui material metalic
...
O structura ceva mai complexa se obtine prin atasarea unei baze formata
din doi sau mai multi atomi (de regula formand molecule prin legaturi
covalente) fiecarui nod al retelei spatiale. Exemple de astfel de structuri cristaline, cu baze de atomi complexe, sunt ilustrate in figura 3.4.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.