Stiluri de comunicare

Trimis la data: 2010-05-19
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar Arca
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
4.1. Descrierea stilurilor de comunicare
Stilul de comunicare poate fi definit ca un set specializat de comportamente interpersonale utilizate intr-o situatie data.Pentru a ne imbunatati comportamentele comunicationale trebuie sa fim capabili sa intelegem stilurile de comunicare si sa le putem compara efectele in diferitele situatii in care actionam. Practic, nu exista stiluri de comunicare "bune" sau "gresite", ci stiluri de comunicare adecvate sau nu unei anumite situatii.In organizatii se pot intalni sase stiluri de comunicare: directiv, egalitarist, structurativ, dinamic, de abandon si de evitare.

Cursuri similare:

Acest exemplu este oarecum extrem, pentru ca intr-o astfel de situatie stilul directiv sau cel dinamic se impun de la sine, dar el ofera o imagine destul de clara asupra continutului stilurilor de comunicare.

In mod normal, intr-o conversatie, se folosesc mai multe stiluri de comunicare. Fiecare dintre rolurile conceptualizate in cadrul analizei tranzactionale (Parinte, Adult, Copil) implica folosirea a cel putin doua stiluri de comunicare. Parintele foloseste stilurile directiv si structurativ in stabilirea regulilor si restrictiilor pentru ceilalti. Adultul rezolva problemele in mod obiectiv folosind stilul egalitarist sau dinamic. Copilul raspunde diverselor situatii interpersonale folosind stilul de abandon sau de evitare. Persoanele care sunt orientate preponderent spre un anumit rol tind sa foloseasca in principal stilurile de comunicare specifice rolului respectiv.

Stilurile de comunicare au o influenta directa asupra evolutiei ferestrei Johari a perceptiei interpersonale. Stilurile de abandon si de evitare tind sa creasca dimensiunile zonelor oarba si necunoscuta, limitand atat feedbackul cat si autoexpunerea. Arena este redusa, iar zona ascunsa creste. Stilul directiv opereaza in maniera opusa, oferind un maxim de expunere si permitand un minim de feedback.

Aceasta mareste dimensiunile zonei oarbe. Stilul structurativ este mai obiectiv si impersonal, in timp ce stilul dinamic este rapid si orientat spre rezolvarea problemelor. Utilizarea acestor stiluri creste zonele oarba si necunoscuta. Stilul care contribuie cel mai mult la dezvoltarea arenei este cel egalitarist, care permite autoexpunerea si obtinerea de feedback.

Stilul directiv
Folosirea stilului directiv este utila si eficace in urmatoarele situatii:Atunci cand cel care comunica are cunostinte si competente superioare in domeniul aflat in discutie si interlocutorul ii recunoaste aceasta superioritate;Cu noii angajati, carora, lipsindu-le experienta, sunt gata sa accepte instructiunile liderului;Pentru conducerea persoanelor carora le lipseste motivatia sau care au un grad redus de autonomie, acestea preferand sa accepte un rol pasiv in comunicare si sa obtina de la un lider dominator si bine informat siguranta si stimulii pe care nu le au din interior;

Atunci cand apare o situatie de criza in care este preferabila o actiune hotarata si asumarea deciziei de catre o persoana cu incredere in sine;In comunicarea cu grupuri mai mari de 20 persoane, deoarece in acest caz scopul intalnirilor este acela de a prezenta informatii sau de a convinge, mai curand decat de a schimba idei;Atunci cand sunt posibile doar interactiuni scurte intre interlocutori, ca in situatiile de criza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.