Stiluri de creatie a mobilierului

Trimis la data: 2009-08-01
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Catalina Miorescu
Dimensiune: 3898kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mobila, ca obiect de utilizare personala sau colectiva, a fost realizata din cele mai vechi timpuri, in zilele noastre capatand noi atribute in viata oamenilor. In timp, mobila a evoluat si a imbracat diferite forme caracteristice, specifice pentru o anumita perioada, numite stiluri.
Stilul cuprinde mijloacele de expresie comune, atat in forma cat si in continut, pe care le au arhitectura, decoratia interioara, mobila, operele de arta si arta industriala a unei societati intr-o anumita epoca.
Gusturile oamenilor, finetea si frumusetea ornamentelor, functionalitatea, culorile, alaturi de conditiile socio-istorice au fost elemente care au realizat diferentieri importante in durata de mentinere a unui stil.

Cursuri similare:

La fabricarea mobilei se folosea lemnul de paltin, cedru, maslin, palmier, nuc. In general, lemnul utilizat la fabricarea mobilei era colorat, dominante fiind culorile: albastru, galben, rosu, roz si brun deschis. Ornamentele in relief sunt dominante, dar se utilizau si cele obtinute prin pictare. Motivele vegetale, animale si corpul uman erau utilizate cu predilectie. Frunza de acant (fig. 6.23 j), de laur, precum si crengile cu frunze de maslin au constituit baza ornamentelor vegetale, realizandu-se o reproducere fidela sau stilizata (fig. 6.23 k) si simplificata sub forma palmetelor (fig. 6.23 l).

Un alt motiv prezent in ornamentatia mobilierului grecesc il reprezinta marea al carei freamat a fost simbolizat prin meandre (fig. 6.23 m) sau forme stilizate ale valurilor (fig. 6.23 n).Mobilierul roman a fost folosit ca sursa de inspiratie incepand din Renastere si pana in secolul al XIX-lea. Principalele piese caracteristice mobilierului roman sunt: taburetul (fig. 6.24 f,h) cu patru picioare si scaunul pliant, preluate de la greci, jilturile din bronz sau marmura (fig. 6.24 e), avand elemente de sustinere sub forma de animale fantastice,
paturile pentru citit, sedere sau servire a mesei

(fig. 6.24 c, i, k), dotate cu forme corespunzatoare acestor functii, erau turnate din bronz, unele avand capataiul mobil.mesele (fig. 6.24 a,b,d), care sunt la romani piese principale ale interiorului, fara a mai avea un caracter mobil. Executate din lemn, marmura sau bronz, in forme variate (dreptunghiulare, rotunde sau trapezoidale), acestea erau sustinute de capre sau de unul, trei sau patru picioare in forma de animale, sfincsi, himere, satiri, realizate intr-o factura realista.

Ornamentele de pe mobilierul roman sunt preluate de la greci, dezvoltate si imbogatite dupa gustul celor care-l utilizau si adaptate tehnicilor folosite de mesterii executanti. Frunza de acant este preluata si transformata, ajungandu-se la un ornament complet diferit, specific romanilor (fig. 6.24 j). Elementele strunjite, utilizate ca picioare pentru paturi, taburete, scaune, sunt dominante. De asemenea, sculpturile ronde-bosse (fig. 6.24 g), care reprezinta animale sau corpul uman, domina in constructia meselor, jilturilor, impunand prin perfectiunea executiei si dimensiuni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.