Strategia de dezvoltare a turismului Turism 2020

Trimis la data: 2014-04-23
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: kristie
Dimensiune: 218kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In anul 2003, in scopul stabilirii politicii statului in domeniul turismului, a fost elaborata Strategia de dezvoltare durabila a turismului in Republica Moldova in anii 2003 - 2015, aprobata prin Hotarirea Guvernului nr. 1065 din 2 septembrie 2003. Documentul a expus detaliat situatia, la acel moment, privind potentialul turistic existent in tara, evolutia domeniului in anii 1995 - 2002 si a trasat directiile prioritare de dezvoltare a turismului pina in anul 2015. Prin Hotarirea Guvernului nr. 796 din 25 octombrie 2012, Strategia mentionata a fost abrogata, respectiv, la moment, nu exista o strategie (conceptie) a statului cu privire la dezvoltarea domeniului turismului.
Turismul reprezinta o forta importanta a dezvoltarii, prosperitatii si bunastarii, dovada iminenta constituind datele statistice. Astfel conform Organizatiei Mondiale a Turismului (UNWTO), in anul 2012 turismul la nivel international a constituit 9% din PIB, detinind 1 din 11 locuri de munca, 1,3 bilioane dolari venituri din export si o cota-parte de 6 % in exportul mondial.
Circulatia turistilor este in continua crestere.

Mai evident aceasta tendinta de crestere se manifesta in ultimii 4 ani (vezi fig. 1).
Legea nr. 352 din 24 noiembrie 2006 cu privire la organizarea si desfasurarea activitatii turistice in Republica Moldova defineste turismul ca unul din domeniile prioritare ale economiei nationale.
Fiind un sector de prestare servicii, turismul contribuie la dezvoltarea economiei prin acumularea de capital in cadrul a cca 12 tipuri de activitati specifice ramurii, atragind in activitatea sa cca 20 de ramuri conexe cu cca 140 de servicii aferente sectorului turismului: alimentatie publica, transport, producere si comercializare de marfuri, echipamente, suvenire, activitati culturale, sportive, de agrement, servicii medicale, etc. Sursa:

Recomandarile internationale pentru statistica turismului IRTS 2008 ale UNWTO.Sub aspect juridic, sectorul turismului in Republica Moldova este reglementat de legea de baza, legi tangentiale si documente de politici publice. Legea nr. 352 din 24 noiembrie 2006 cu privire la organizarea si desfasurarea activitatii turistice in Republica Moldova reglementeaza raporturile juridice ce tin de elaborarea si promovarea politicii de stat in domeniul turismului, organizarea si coordonarea activitatii turistice si a activitatii de intreprinzator in domeniul turismului, formele de turism, crearea si activitatea zonelor turistice nationale, stabileste cerintele privind calitatea serviciilor turistice si asigurarea securitatii turistilor, precum si principiile de colaborare internationala in domeniul turismului.

Legea necesita modificari si completari cu privire la: garantii financiare, voucher turistic, delimitare tur-operatori de agentii de turism, ghizi de turism, birouri de informare turistica, zone turistice nationale, perfectionarea cadrelor, includerea notiunilor recomandate de UNWTO, etc.Legea nr. 451 din 30 iulie 2001 privind reglementarea prin licentiere a activitatii de intreprinzator stabileste genurile de activitate supuse reglementarii prin licentiere, inclusiv activitatea de turism.Legea nr. 200 din 16 iulie 2010 privind regimul strainilor in Republica Moldova reglementeaza intrarea, aflarea si iesirea strainilor pe/de pe teritoriul Republicii Moldova si vizeaza turismul receptor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.