Strategia de gestiune a lichiditatii

Trimis la data: 2013-03-05 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: datatel Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lichiditatea este o proprietate generala a activelor si exprima capacitatea acestora de a fi transformate rapid si cu o cheltuiala minima in moneda lichida (numerar sau disponibil in contul curent). Lichiditatea bancara este mai degraba o problema de gestiune a pasivelor si activelor bancare care au grade diferite de lichiditate. Lichiditatea exprima capacitatea unei banci de a-si finanta operatiile curente. Riscul de lichiditate, pentru o banca, este exprima probabilitatea pierderii acestei capacitati de finantare.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Una dintre cele mai importante sarcini ale conducerii unei banci este de a estima si de acoperi in mod corect nevoile de lichiditate bancara. Pe termen lung rentabilitatea unei banci poate fi afectata negativ daca banca detine in portofolii prea multe active financiare lichide fata de nevoile sale.

Dar, pe de alta parte, prea putine lichiditati pot crea probleme financiare severe, mai ales pentru bancile mici, si pot genera chiar falimentul bancar. Lichiditatea adecvata a fiecarei banci din sistem este extrem de importanta si pentru minimizarea riscului sistemic datorita riscului de contagiune prin sistemul de plati interbancar.
Elementul principal al gestiunii lichiditatii este pozitia monetara. Pozitia monetara a unei banci reprezinta valoarea la un moment dat a tuturor activelor sale lichide . Aceasta abordare este justificata de caracterul imediat al obligatiilor care exprima nevoile de lichiditate bancara.

2. Analiza indicatorilor lichiditatii
Indicatorii de lichiditate cei mi utilizati sunt: pozitia lichiditatii, pasivele nete si indicele de lichiditate, transformarea medie a scadentelor si rata lichiditatii.Pozitia lichiditatii. Acest indicator a aparut din practica gestiunii de trezorerie si este folosit ca indicator de fundamentare a acesteia si a acoperirii nevoilor de lichiditate pe termen scurt. Pozitia lichiditatii se calculeaza pe zile (pentru saptamana urmatoare), pe saptamani (pentru luna urmatoare) si pe luni (pentru anul curent).

Pozitia lichiditatii = Active lichide - Pasive imediate,
unde, activele lichide = moneda bancii centrale + plasamente scadente de incasat; pasive imediate = depozite volatile + imprumuturi scadente de rambursat. Optimizarea pozitiei lichiditatii bancare presupune echilibrarea celor doua elemente principale: activele lichide si pasivele imediate si deci obtinerea unei pozitii nule. Acest fapt este impus de gestiunea riscului si de maximizarea rentabilitatii bancare.

Valoarea acestui indicator poate fi: Negativa - atunci activele lichide sunt insuficiente pentru onorarea integrala a obligatiilor imediate. In aceasta situatie trebuie sa se recurga la surse de lichiditate pentru acoperirea acestui deficit. Deficitul poate fi acoperit fie prin imprumuturi la banca centrala (pentru nevoi sezoniere), prin apelarea la imprumuturile interbancare (rezervele imprumutate), prin lichidarea inainte de termen a unor active din portofoliu (eventual cuplata cu o operatie de restructurare a acesteia), fie prin titularizarea unor credite.

Pozitiva - atunci resursele lichide de care dispune banca depasesc necesarul sau pentru perioada corespunzatoare. Situatia este de apreciat, dar nu trebuie neglijat aspectul marimii acestui excedent de lichiditate. Marimea excedentului admisibil se poate folosi ca o norma interna de gestiune. Aceasta deoarece elementele in baza carora s-au facut calculele sunt marimi anticipate si nu certe si deci este bine ca banca sa aiba o rezerva, minima de lichiditate. Pe de alta parte, activele lichide sunt cel mai prost plasament bancar in termeni de rentabilitate si nivelul lor trebuie minimizat.

Asadar, desi se doreste o pozitie a lichiditatii nula, de cele mai multe ori se accepta si un excedent minim justificat de un comportament rational. Marimea absoluta a acestui excedent se poate stabili fie in functie de cheltuielile de gestiune a portofoliului, fie in functie de marja medie de eroare inregistrata anterior la aprecierea in avans a pozitie lichiditatii.

Daca aprecierea se face in functie de cheltuieli, atunci marimea limitei este egala cu valoarea minima a portofoliului de titluri ale datoriei publice pentru care veniturile realizate in urma plasamentului le egaleaza pe cele de gestiune a acestuia. Pentru marimi ale excedentului de lichiditate peste aceasta limita se justifica plasarea sumelor disponibile pe termen scurt, de preferat cu scadente in perioadele cu pozitia lichiditatii negativa.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.