Strategia dezvoltarii durabile in turism

Trimis la data: 2009-04-30
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorana Nichifor
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In ultimele decenii turismul si-a castigat o pozitie importanta printre activitatile din domeniul serviciilor si se afla in plina dezvoltare. Industria turistica in complexitatea ei presupune interdependenta a numeroase sectoare de activitate: cazare, alimentatie publica, transporturi, agrement, comunicatii, comert, la care se adauga activitatile din constructii, constructii de masini, amenajarea teritoriului, s.a.

Cursuri similare:

Prin specificul sau, industria turismului este legata in mod direct de mediul inconjurator, mai mult decat alte ramuri industriale. Turismul urmareste sa promoveze zone aparte, exotice, deosebite; cu cat resursele turistice (naturale sau antropice) sunt mai variate si mai nealterate, cu atat atractivitatea lor este mai mare. Pe de alta parte, aceste zone sunt mai fragile si necesita o protectie deosebita. Datorita cererii turistice excesive, a extinderii necontrolate, a infrastructurii specifice neintegrate in mediul ambiant, unele destinatii turistice au inceput sa piarda teren.

Poluarea rezultata din derularea activitatilor specifice turismului afecteaza resursele mediului, perturba viata localnicilor, degradeaza patrimoniul natural in mod vizibil.Pe baza definitiei conceptului de dezvoltare durabila s-a particularizat cel de turism durabil: acea dezvoltare care, printr-un management corespunzator al resurselor, satisface nevoile economice, sociale si estetice ale turistilor, mentinand concomitent procesele ecologice, biodiversitatea, integritatea culturala si toate sistemele suport ale vietii pentru generatiile viitoare de turisti.

Turismul durabil trebuie sa contribuie la conservarea, protectia si restaurarea ecosistemelor planetei, sa sprijine modul de productie si consum durabile. De asemenea, nu trebuie neglijata latura formativ - educativa a turismului durabil, prin care omul este constientizat in legatura cu rolul pe care il are in administrarea si mentinerea nealterata a calitatii naturii. Efectele distructive ale turismului
Activitatile turistice pot fi cauza directa a constrangerilor la care este supus mediul prin presiunea exercitata de turisti si de infrastructura specifica acestora.

Problemele se acutizeaza in conditiile in care turismul cunoaste o mare amploare in intreaga lume, actiunile distructive asupra resurselor naturale prezentand o varietate si o intensitate sporita de la an la an. Concentratia in timp si spatiu care a caracterizat in ultimii ani activitatile turistice s-a repercutat in mod negativ asupra ecosistemelor. Cele mai afectate au fost regiunile de coasta, insulele, ecosisteme acvatice, siturile si monumentele istorice cu valoare ridicata, peisajele unice, care au constituit puncte de atractie pentru produse turistice din perspectiva economica. In Europa regiunile cele mai amenintate pe plan ecologic ca rezultat al activitatilor turistice sunt Alpii si Marea Mediterana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.