Strategia nationala de dezvoltare durabila

Trimis la data: 2010-05-16
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Mercu Oana
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Strategia nationala de dezvoltare 2007-2013 este o reflectare a nevoilor de dezvoltare a Romaniei, in vederea reducerii cat mai rapide a decalajelor existente fata de UE. Strategia PND 2007-2013 se axeaza atat pe orientarile strategice comunitare privind coeziunea, cat si pe prioritatile Agendei Lisabona si obiectivele de la Goteborg, respectiv cresterea competitivitatii, ocuparea deplina si protectia durabila a mediului.Prezentarea generala a strategiei Romania se afla in anul 2004, din punct de vedere al PIB/locuitor , la cca 31 la suta din media UE.

Cursuri similare:

Stabilirea unui numar limitat de prioritati este de natura sa asigure concentrarea resurselor disponibile pe realizarea acelor obiective si masuri cu impact maxim asupra reducerii decalajelor fata de Uniunea Europeana si a disparitatilor interne. Trebuie precizat, insa, ca in interiorul acestor prioritati sunt abordate numeroase domenii / sectoare de interventie specifice, cum ar fi educatia, sanatatea, energia, sectorul comunicatii si IT, prevenirea riscurilor naturale etc. Pe baza domeniilor acoperite de prioritatile sus formulate, autoritatile romane si Comisia Europeana au stabilit, in cadrul negocierilor la Capitolul 21, Programe Operationale prin intermediul carora se gestioneaza Fondurile Structurale si de Coeziune.

Pe 25 iulie 2007, Guvernul a aprobat Programul National de Reforme (PNR) 2007-2010, document ce reprezinta strategia asumata de Executiv pentru cresterea competitivitatii, printre obiective figurand mentinerea cotei unice si alocarea anual a 6 la suta din PIB pentru educatie. Documentul, considerat un "program de guvernare in domeniul competitivitatii", a fost discutat cu partidele politice, cu organizatiile neguvernamentale si cu partenerii sociali.

Programul propune o crestere economica de 6,2-6,3 la suta pentru 2008, o reducere a deficitului de cont curent de la 10,5 la suta in 2007 la 9,7 la suta in 2010, alocari bugetare din PIB de circa 6 la suta pentru educatie si de 0,7 la suta pentru cercetare si o reducere a CAS cu 6 la suta in 2008. PNR mai propune o imbunatatire a colectarii impozitelor cu 1 la suta din PIB in 2007, cu 0,5 la suta pe an in perioada 2008-2011, precum si pastrarea cotei unice de impozitare. Guvernul se angajeaza, totodata, ca, pana in 2010, circa 80 la suta din bugetele construite sa fie elaborate, conform normelor UE, pe programe.

In PNR 2007-2010, mai sunt prevazute reducerea intensitatii energetice cu 2,5-3 la suta anual pana in 2010, fata de 2001, cresterea ponderii energiei nucleare in mixul energetic la 16 la suta, odata cu punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda si la 30 la suta odata cu punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4. Mai mult, 33 la suta din energia produsa trebuie sa fie din surse regenerabile si 5,75 la suta din combustibil trebuie sa fie bio, pana in 2010.
Programul National de Reforme (PNR) are un sistem propriu de monitorizare

Aceasta a inceput deja din septembrie 2007, odata cu vizita primei misiuni de peer-review a UE, care a evaluat indeplinirea angajamentelor asumate prin PNR. La inceputul lunii iulie 2007, la solicitarea Comisiei Europene, tara noastra a adoptat, dupa modelul Strategiei de la Lisabona, Planul National de Reforme (PNR). PNR recomanda modalitatea in care Romania isi poate spori competitivitatea economica si descrie fiecare dintre prioritatile care includ masuri si actiuni cu un termen limita de finalizare, cu resurse bugetare asigurate, precum si cadrul institutional pentru asigurarea suportului guvernamental necesar implementarii reformelor.

Financiar, 56 la suta din sumele primite de Romania de la bugetul comunitar, prin politica de coeziune, sunt corelate cu prioritatile din Strategia Lisabona, a precizat cu acest prilej Adrian Ciocanea, seful Departamentului de Afaceri Europene. Restul de 44 la suta al reformelor prevazute in PNR urmeaza sa fie finantate de la bugetul de stat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.