Strategia si politica administrarii lichiditatii banci

Trimis la data: 2010-08-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela Cremsea
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Lichiditatea este o proprietate generala a activelor, care exprima capacitatea lor de a fi transformate rapid si cu o minima. O banca se considera lichida daca ea are acces la mijloacele banesti, care pot fi atrase la un cost rezonabil si in acel moment, cind exista necesitatea in ele. Respectiv, pentru o banca lichiditatea exprima nu numai activele proprii, care pot fi transformate cu cheltuieli minime de bani si de timp in lichiditati, ci si accesul la surse externe cu calitatile-respective(cel mai des credite interbancare si de refinantare).

Cursuri similare:

Detinerea unei lichiditati in excedent fata de necesitatile bancii poate afecta profitabilitatea bancii, iar lipsa necesarului strict o poate face insolvabila intr-un anumit moment. Pozitia lichida a bancii (necesarul de lichiditati) poate fi analizata sub 2 aspecte:

1.Sub aspectul cererii
Retragerea de catre clienti a banilor de pe conturile sale
Avalansa cu cereri de credite pe care banca ar dori sa le onoreze.
Rambursarea de catre banca a creditelor interbancare sau de refinantare luate de la BN.Achitarea impozitelor si plata dividendelor(nccesitati temporale, previzibile)

2.Sub aspectul ofertei.
Primirea depozitelor de la clienti
Achitarea creditelor acordate anterior
incasari de la vinzarea serviciilor bancare
Vinzarea activelor bancare
imprumuturi pe piata monetara

Astfel pozitia lichida a bancii se calculeaza ca:
PL = Oferta de Mijloace Lichide - Cererea de Mijloace Lichide
Daca PL< 0 banca se va infrunta cu un deficit de lichiditati si va fi nevoita sa gaseasca resurse de finantare ale deficitului, inclusiv tinind cont de termenul, in care ea va avea nevoie de ele.
Daca PL > 0 banca se va infrunta cu un excedent de lichiditati si va fi nevoita sa caute plasamente noi pentru a nu pierde profitabilitatea resurselor. O importanta primordiala in gestiunea lichiditatii o au factorii temporali. Astfel cererea de lichiditati in functie de termen poate fi: sezoniera, ciclica, pe termen lung.

Esenta gestionarii lichiditatilor intr-o banca se reduce la:
1.Foarte rar cererea de lichiditati este egala cu oferta lor, adica banca se confrunta permanent sau cu deficitul, sau cu excedentul de lichiditati.
2.Exista o dilema intre lichiditatea bancii si profitabilitatea ci.
Este necesar de mentionai ca riscul lichiditatii este foarte strins legat si de riscul ratei dobinzii, care va influenta costul atragerii lichiditatilor necesare. Cu cit banca se confrunta cu probleme mari in vederea lichiditatii, cu atit mai scump va procura banca resursele pe piata monetara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.