Strategii in asigurarea si gestionarea resurselor materiale

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 104
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_C
Dimensiune: 138kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Putem spune deci ca activitatea de asigurare a resurselor materiale are rolul de armonizare dintre interesele "contrare" ale celor 2 parteneri ce participa la realizarea acestor relatii: furnizorul si cumparatorul

Daca acest rol, general, este caracteristic oricarui mod de organizare economico-social, in conditiile economiei de piata au loc mutari esentiale atat de continut cat si din punct de vedere al modului de percepere a locului si rolului ce ii revine acestei activitati.
Identificarea noului loc si rol ce i se acorda acestei activitati presupune o analiza de ansamblu a intregului proces de productie la nivelul intreprinderii
Raspunsul la aceste noi cerinte presupune trecerea de la organizarea productia "pe stoc" la "productia la comanda" adica sa se ofere pe piata: ce se cere?, cum se cere, cat se cere? unde se cere? si nu in ultimul rand la ce pret se cere?
Desfaurarea unei activitati bazata pe aceste principii presupune mutatii deosebite si in ce priveste activitatea de asigurare materiala.

In primul rand asumarea sarcinilor de desfacere, trebuie facuta in stransa dependenta cu posibilittile de asigurare a resurselor necesare. In acest sens obiectivele ce revin asigurarii materiale sunt atat de natura cantitativa, dar si calitativa.
In al doilea rand asigurarea materiala trebuie sa determine obtinerea unor costuri finale eficiente, care sa faca posibila dezvoltarea unor strategii alternative de pret pe piata.
In al treilea rand activitatile de asigurare materiala trebuie sa asigure siguranta necesara satisfacerii cerintelor pietei.

In acest sens trebuie dezvoltate relatii specifice cu furnizorii care sa permita dezvoltarea sau mentinerea unor actiuni concurentiale pe piata (siguranta livrarilor, calitatea, pretul etc.)
Specificitatea acestor relatii, ca si in cazul mediului economic din aval este determinata de noile mutatii ce caracterizeaza mediul economic in conditiile economiei de piata.

Din acest punct de vedere in conditiile "economiei planificate centralizat", aceste relatii aveau in cea mai mare parte un puternic caracter dirijat, fiind practic stabilite de foarte multe ori pe baze centralizate si nu intotdeauna pe criterii economice. De asemenea conditiile oferite de diversi furnizori erau foarte asemanatoare, determinate de existenta unor proceduri tip de desfasurare a acestora (contractare, plati, sisteme de pret etc.)
In conditiile economiei de piata aceste relatii nu numai ca vor capata trasaturi noi dar se si imbogatesc in continut.

Astfel, relatiile cu piata din amonte trebuie create si dezvoltate de catre fiecare intreprindere. Daca in general conditiile de pornire sunt egale rezultatele sunt foarte diferite depinzand hotarator de calitatea activitatii depuse de catre fiecare intreprindere pe piata.
In al doilea rand exista o multitudine de oferte pe piata, deci furnizorii trebuie identificati, analizati si apoi selectionati in functie de interesele fiecarei intreprinderi, interese care devin predominant economice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.