Strategii investitionale in afaceri

Trimis la data: 2010-06-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 132
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Bianca_S
Dimensiune: 331kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Investitiile reprezinta factorul primordial in strategia dezvoltarii economiei nationale, a tuturor ramurilor si domeniilor de activitate, a sporirii veniturilor, conditie a cresterii nivelului de trai [7].
Orientarile si obiectivele cercetarii economice, in etapa actuala, acorda o atentie deosebita domeniului investitiilor.
Conceptul de investitie a fost si este dezbatut in teoria economica din toate tarile, fiind exprimate mai multe opinii cu privire la continutul si sfera de cuprindere a acestora.
Aceasta intelegere a notiunii de investitii prezinta un dublu inteles. Pe de o parte, permite suprapunerea unei viziuni contabile si a unei viziuni juridice asupra investitiilor pentru ca, in aceste doua optici, nu sunt retinute decat elementele patrimoniale. Pe de alta parte, poate fi aplicata cu usurinta (in momentul analizei bilantului, mai ales) intrucat prezinta un caracter obiectiv indiscutabil, atestat de evidenta contabila.

Totusi, o astfel de acceptiune a notiunii de investitii prezinta un caracter restrictiv, deoarece nu permite luarea in calcul a investitiilor care nu au incidenta asupra activului intreprinderii sau care nu se preteaza la o evaluare baneasca explicita. Aceasta viziune patrimoniala a investitiilor exclude de fapt toate cheltuielile care cresc potentialul viitor al intreprinderii fara sa afecteze valoarea unui anumit activ. Astfel, o campanie publicitara facuta pentru a lansa o marca sau un produs nu poate fi considerata o "investitie publicitara".

O importanta operatie de pregatire profesionala care vizeaza dezvoltarea in timp a calificarii si a potentialului salariatilor nu poate fi considerata o "investitie de calificare". Studiile si modificarile costisitoare facute cu privire la organizarea muncii, a procedeelor sau a serviciilor nu pot fi considerate ca "investitii de organizare".Din aceasta perspectiva juridica si contabila, orice cheltuiala care nu are incidenta patrimoniala directa nu este considerata investitie, chiar daca aceasta sporeste in timp potentialul si performantele intreprinderii.

Studii economice recente evalueaza la circa 40% partea investitiilor patrimoniale in efortul global de investitii al intreprinderii si subliniaza astfel rolul determinant, de 60% al investitiilor "nemateriale" care nu se regasesc in achizitii de simple elemente de activ [34].2. Abordarea economica - considera investitiile ca fiind toate sacrificiile facute azi in speranta obtinerii in viitor a unor rezultate, al caror nivel total va fi superior cheltuielilor initiale. Deci, spre deosebire de simpla inregistrare contabila, definirea economica tine seama de o serie de aspecte importante, precum:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.