Strategii si politici in domeniul resurselor umane

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana_D
Dimensiune: 131kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
• Cresterea nivelului de scolarizare in raport cu generatiile trecute;
• Creste gradul de inzestrare a muncii - amplificarea dotarii locurilor de munca cu echipamente de diverse naturi, cresterea ponderii personalului care lucreaza in procesele de productie automatizata;
• Cresterea ponderii personalului feminin in total personal;
• Cresterea ponderii personalului ocupat in sfera serviciilor, perfectionarea pregatirii salariatilor - reflectata in creativitate, productivitate si performante sporite;
Personalul este si un capital al firmei: argumentele pe care se bazeaza aceasta afirmatie sunt: constituie o componenta indispensabila crearii si functionarii firmei, care se obtine prin cumparare, participand permanent la desfasurarea activitatilor in cadrul tuturor ciclurilor economice.Contribuie in mod direct la crearea noilor valori infirme. Transmitand o parte din valoarea sa asupra valorii produselor si serviciilor comercializate.

Incorporeaza investitii ale firmei, care au ca efect cresterea valorii fortei de munca si a capacitatii sale productive, pe piata muncii, valoarea fortei de munca e recunoscuta si i se atribuie un pret a carui marime depinde de oferta de personal si respectiv de cererea din partea altor Organizatii.
3.Componenta majora intre cele 5 functiuni ale firmei recunoscute de majoritatea specialistilor, se numara si cea de personal, celelalte 4 fiind: cercetare-dezvoltare, comerciala, financiar-contabila, de productie. Fiecare dintre ele contine anumite activitati ce cuprind porcese de munca relativ omogene, care actioneaza in vederea realizarii acelorasi obiective.

Orice dezvoltare reprezinta in esenta ei o schimbare care aduce un plus de functionalitate si/sau eficienta. Intotdeauna schimbarile sunt initiate si realizate de oameni competenti ai resurselor umane. Fara resurse umane care in mod firesc utilizeaza o varietate de resurse, mijloace si metode de diverse naturi, firma nu s-ar putea dezvolta.
Cu cat resursa umana dintr-o firma e mai bine pregatita, selectata, incadrata, protejata, deci cu cat managementul sau e mai eficace, cu atat si dezvoltarea firmei e mai rapida si competitiva.

5. Determinant al eficacitatii, eficientei si competitivitatii Organizatiei: forta de munca are impact major asupra eficacitatii tuturor deciziilor si activitatilor din cadrul firmei. Daca suntem de acord ca eficacitatea inseamna realizarea intocmai in conditiile prestabilite de timp, loc si post a unei actiuni, atunci e evident ca oamenii implicati in realizarea lor au un rol esential.
Eficienta inseamna ca rezultatele, veniturile obtinute din activitatile unei firme, trebuie sa fie superioare imputurilor, cheltuielilor, generand astfel Valoare Adaugata, Profit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.