Strategii si politici regionale

Trimis la data: 2010-05-26
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 16
Autor: Petre Damian
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Definirea notiunilor si raportul dintre ele
Strategia: "arta de a combina diferitele operatii in vederea atingerii unui obiectiv".Etapele elaborarii strategiei regionale: analiza-diagnostic a situatiei dezvoltarii regionale in perioada de referinta, ca punct de plecare in schitarea variantelor strategice de actiune;fixarea obiectivelor strategice;construirea diferitelor variante pentru atingerea obiectivelor strategice propuse;selectarea uneia dintre aceste variante, pe baza compararii performantelor si avantajelor pe care le prezinta.

Cursuri similare:

Politicile regionale: instrumente specifice, operationale de realizare a obiectivelor strategice, respectiv modalitati de a pune parghiile de interventie ale statului in serviciul solutionarii problemelor dezvoltarii economice regionale.

Imperativele strategiilor si politicilor regionale:
1.realizarea unui anumit echilibru in ceea ce priveste nivelul mediu pe locuitor al veniturilor populatiei pe plan regional;
2.restrangerea in anumite limite a somajului pe regiuni;
3.diminuarea riscului scaderii populatiei unei regiuni ca urmare a emigrarii.

Politica regionala se transpune in practica economico-sociala cu ajutorul planificarii regionale. Prin intermediul acesteia se realizeaza activarea instrumentelor politicii regionale, se organizeaza obiectivele si mijloacele acesteia pe un numar de ani in viitor.

Planificarea regionala este definita de doua componente principale:
1.componenta economico-sociala, care se refera la obiectivele si masurile de ordin economic si social menite sa asigure o dezvoltare echilibrata, capabila sa amelioreze disparitatile existente in cadrul fiecarei regiuni pe de o parte si cele existente intre regiunile sistemului national pe de alta parte. La randul sau ea are doua dimensiuni:
a.dimensiunea microteritoriala (vizeaza regiunea);
b.dimensiunea macroteritoriala (orientata pe relatiile dintre regiuni la scara nationala).

2.componenta fizica, ce se refera la problemele amplasarii in teritoriu a edificiilor economice si social-culturale, rezultand din aplicarea in practica a masurilor preconizate de prima componenta. Activitatea de planificare regionala se concretizeaza in planurile/programele de dezvoltare regionala la cele doua niveluri:national;al fiecarei regiuni in parte.

2.Tipologia politicilor regionale: masuri si instrumente corespunzatoare
Politicile regionale se pot diferentia in functie de:amploarea interventiei puterilor publice (laisser-faire - dirijism absolut);contextul centralizat sau descentralizat de aplicare a politicii regionale (depinde de: etapa de dezvoltare, problemele ce se cer a fi rezolvate, modul de organizare a administratiei economice din fiecare tara, de sistemul ei politic)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.