Strategii si tehnici de comunicare

Trimis la data: 2010-03-11
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 74
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gina_R
Dimensiune: 127kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intr-un sens foarte larg, comunicarea desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la altul, aceste elemente fiind de natura biologica (comunicatiile in sistemul nervos), tehnologica (procedeele de telecomunicatii) sau sociala.
Teoria generala a comunicarii studiaza caracteristicile si relatiile dintre factorii de ordin general care faciliteaza transferul unei cantitati de informatii de la un obiect la altul si, pe baza utilizarii unor metode operationale, recomanda cai de stabilire a unor regimuri optime de circulatie a informatiei in cadrul diferitelor tipuri de sisteme.
"Comunicarea interumana se bazeaza pe un ansamblu de procese psihomotorii specific umane, limbajul, in care un loc deosebit revine componentei constiente, gandirii. Aceasta forma de comunicare se poate realiza si prin utilizarea unor mijloace nonverbale cu functie de semnalizare, atitudini posturale, mimico-gestica, sunete nonverbale, etc...

Conform modelului comunicational al psihicului uman, sugerat de teoria comunicarii, intreaga activitate psihica este conceputa ca o retea de comunicare informationala, in ordine interspecifica (cu altii, cu lumea) si infraspecifica (cu sine, intre subsistemele sistemului psihic individual)." (P. Popescu Neveanu, Dictionar de psihologie, ed. Albatros, Bucuresti, 1978, p. 125)

Daca ne referim la comunicarea specific umana, ea reprezinta "liantul indivizilor dintr-o colectivitate, ce ofera posibilitatea cunoasterii opiniilor acestora, a omogenizarii sub aspectul psiho-social, asigurand functionarea normala a colectivului, indiferent de natura si marimea sa." (V. Cornescu, I. Mihailescu, S. Stanciu, 2003, p. 239) In acceptiunea sa generala, comunicarea reprezinta un mod de manifestare a gandurilor si sentimentelor cu ajutorul vorbirii, scrierii, gesturilor, mimicii, in scopul de a te face inteles.

In acceptiuni speciale, comunicarea poate insemna o interventie orala in fata unui auditoriu; un mesaj care este transmis pe linie ierarhica intr-o organizatie; o relatie bidirectionala intre subiect si agent intr-o situatie pedagogica; un mijloc prin care indivizii scapa de singuratate printr-un schimb cu semenii lor; un schimb de informatii intre doi corespondenti prin intermediul unui canal de transmisie, etc.
Etimologia cuvantului vine din cuvantul latin communicare avand sensul "a pune in comun".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.