Straturi rutiere din agregate naturale nestabilizate

Trimis la data: 2010-05-25 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Robert_U Dimensiune: 764kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Straturile rutiere din agregate naturale nestabilizate cu lianti sunt folosite, in general, ca straturi de fundatie. In acest sens, la proiectarea acestor straturi rutiere trebuie sa se tina seama de faptul ca ele raman asa cum s-au realizat la constructia structurii rutiere, asupra lor neputandu-se interveni decat foarte greu si cu costuri ridicate. Aceste straturi rutiere sunt luate in considerare in cadrul calculelor de dimensionare a structurilor rutiere, exceptie facand straturile de protectie anticontaminant si antigel.

Macadamul, care este un strat rutier din agregate naturale nestabilizate cu lianti, va fi tratat separat.
Principalele tipuri de straturi de fundatie, in functie de modul de alcatuire a structurilor rutiere, au fost prezentate in cursul anterior.
Aceste tipuri de straturi rutiere din agregate naturale nestabilizate cu lianti se folosesc diferentiat, in functie de posibilitatea de utilizare a materialelor locale.

Balastul amestec optimal este alcatuit fie dintr-un amestec de sorturi corespunzatoare de nisip si pietris, fie din balasturi concasate sau deseuri de cariera a caror granulozitate trebuie sa se inscrie in limitele prevazute in figura 3.9. Acest balast trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii tehnice:
- sort 0-71 (din care sub 0,02 mm, max 3 %;
- sub 0,2 mm, 4 ...10 %;
- 0 ... 7,1 mm, 30 ... 45 %;
- 31,5 ... 71,0 mm, 25 ... 40 %, echivalentul de nisip de min 30 % si uzura Los Angeles de max. 30 %.

Piatra sparta amestec optimal trebuie sa aiba o granulozitate care se inscrie in limitele prevazute in figura 3.10 (piatra sparta amestec optimal 0-40) si figura 3.11 (piatra sparta amestec optimal 0-63).
Conditiile tehnice ale celorlalte materiale utilizate pentru realizarea straturilor din agregate naturale nestabilizate cu lianti trebuie sa corespunda reglementarilor in vigoare.In profil longitudinal, patul drumului va avea aceleasi declivitati cu cele ale imbracamintei, admitandu-se aceleasi tolerante cu ale acesteia.

Pantele transversale si declivitatile suprafetei straturilor de fundatie sunt aceleasi cu cele ale imbracamintilor sub care se executa si in conformitate cu reglementarile in vigoare.
Denivelarile admise la executia straturilor de fundatie sunt urmatoarele:- in profil transversal, cu A� 0,5 cm diferite de cele admisibile pentru imbracamintile sub care se executa;
- in profil longitudinal, denivelarile admisibile sub dreptarul de 3 m sunt de max. 2 cm in cazul straturilor de fundatie din pamant stabilizat mecanic, agregate naturale, balast amestec optimal, piatra sparta si piatra bruta si de max. 1,5 cm in cazul straturilor de fundare din agregate naturale stabilizate cu lianti.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.