Structura atomului

Trimis la data: 2009-05-09
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Romanescu
Dimensiune: 138kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Nucleul este "cartea de vizita" a unui atom. Compozitia nucleului stabileste care este atomul care se poate forma prin invelirea lui cu un numar corespunzator de electroni.Nucleul este partea centrala a atomului cu dimensiuni de ordinul 10-15m (comparativ cu dimensiunile atomului care sunt de 10-10m). Masa atomului este concentrata in nucleu.
Cea mai simpla conceptie despre nucleu este aceea ca el contine numai doua tipuri de particule elementare care ar putea exista "independent": protoni si neutroni, a caror masa este:

Cursuri similare:

Elementele chimice sunt in unele cazuri amestecuri de izotopi. Putine sunt elementele care in natura se gasesc sub forma unui singur fel de nucleu, de exemplu (Anexa ). Dintre nucleele cunoscute in natura, cele mai multe (si cele mai stabile) au valori pare pentru N, Z si A, de exemplu nucleu are Z=8, N=8 si A=16. Elementele cu Z par au in general un numar de izotopi mai mare decat cele cu Z impar.

Din datele experimentale care redau compozitia izotopica a elementelor rezulta ca la elementele usoare cu Z< 20 cel mai raspandit izotop este
Nucleele pot fi stabile si instabile; daca Z a" 82 sunt numai instabile. Masura stabilitatii nucleelor este data de variatia de energie raportata la un nucleon, energie care se produce la formarea nucleului din particule elementare. Variatia de energie se obtine pe baza relatiei lui Einstein: ΔE=Δmac2, care arata ca masa corpurilor materiale este functie de miscare. Cu cat ΔE/nucleon la formarea nucleului este mai mare, cu atat nucleul este mai stabil. La cele mai stabile nuclee, valoarea ΔE/nucleon tinde spre 9 eV.

Energia eliberata de nucleu este de natura electromagnetica (γ) si de natura cinetica (purtata de nuclee) si care se transforma in energie calorica.Nucleele grele radioactive sufera transformari pana cand ia nastere un nucleu stabil. Ele se pot organiza in patru serii radioactive. Toti membrii unei serii radioactive au acelasi rest la impartirea lui A cu 4 (caracteristica lui ). Fiecare serie radioactiva are un cap de serie si se incheie cu un nucleu stabil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.