Structura atomului si legaturi interatomice

Trimis la data: 2009-06-25
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Arina Miron
Dimensiune: 845kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Proprietatile unui material sunt determinate de fortele de legatura dintre atomi si molecule determinate de structura atomului. Pentru a intelege natura proprietatilor fizico-mecanice ale materialelor si posibilitatile de modificare a acestor proprietati, se va face o revedere succinta a principalelor notiuni referitoare la structura atomului, fortele si legaturile interatomice si intermoleculare specifice starii solide.

Cursuri similare:

Fiecare atom este alcatuit dintr-un nucleu central, inconjurat de un sistem de electroni in miscare. Nucleul contine protoni si neutroni. Protonii sunt particule cu sarcina pozitiva si masa relativa 1uam. Neutronii sunt particule neutre din punct de vedere electric, cu masa relativa 1uam. Unitatea atomica de masa (uam) se defineste ca 1/12 din masa atomului de carbon 12 si este egala cu 1,66.10-27 kg.
Electronii sunt particule cu sarcina negativa (-1,602.10-19C) si masa neglijabila (9,108.10-31kg).

Practic, se poate considera ca intreaga masa a atomului este concentrata in nucleu. La nucleul cel mai usor, de hidrogen, raportul dintre masa nucleului si a electronului este de ~1835. La celelalte elemente depaseste 3000. Desi nucleul contine aproape intreaga masa a atomului, el are dimensiuni foarte mici: diametrul nucleului este de ordinul a 10-15m fata de 10-10 m pentru atom.Fiecare element chimic este caracterizat prin numarul protonilor din nucleu, numit numar atomic Z.

In stare fundamentala atomul este neutru din punct de vedere electric, numarul protonilor fiind egal cu al electronilor. In anumite conditii atomul poate ceda sau capta electroni devenind ion pozitiv (cation) sau negativ (anion).Masa atomica A a atomului este data de suma protonilor si neutronilor. Majoritatea elementelor chimice sunt alcatuite din mai multi izotopi naturali in proportii fixe. Izotopii sunt varietati ale aceluiasi element, cu acelasi numar de protoni si numar diferit de neutroni. Izotopii au acelasi numar atomic, dar mase diferite.

De aceea, masa atomica a unui element rezulta ca medie ponderata a maselor atomice ale tuturor izotopilor sai. Astfel fierul are patru izotopi cu masele 54, 56, 57, 58, iar masa atomica a Fe este A=55,85 uam. Proprietatile fizico-chimice ale elementului depind de numarul electronilor, in special de structura straturilor electronice exterioare. Ca urmare, in aliaje, izotopii vor avea aceeasi comportare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.