Structura financiara a intreprinderii

Trimis la data: 2010-11-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_T
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Finantele intreprinderii reprezinta un ansamblu de masuri si activitati al caror obiect este fenomenul financiar. Activitatea financiara se prezinta ca o practica organizationala, ca un ansamblu de activitati ce se desfasoara prin intermediul serviciilor sau directiilor financiare si care se exprima valoric.Intelegerea activitatii financiare, ca fiind desfasurata de serviciile financiare din intreprinderi nu este exhaustiva. Serviciile financiare realizeaza si sarcini nefinanciare (negocierea contractelor de asigurare, controlul incasarilor si platilor etc.), dupa cum unele sarcini eminamente financiare, de mare importanta pentru intreprindere nu se rezolva la nivelul serviciilor financiare, ci de catre consiliul de administratie sau chiar de adunarea generala a actionarilor (cresteri de capital, decizii de investire si de finantare de mare valoare etc.).

Cursuri similare:

Indiferent cine initiaza si coordoneaza activitatea financiara la nivelul intreprinderii, esential este faptul ca aceasta activitate presupune existenta permanenta a unor fluxuri financiare, pozitive si negative, organizate si programate a avea loc in conditii care sa serveasca intereselor intreprinderii. In mod deosebit, finantele intreprinderii sunt organizate pentru a satisface realizarea obiectului activitatii, in conditii de rentabilitate.

Aceasta inseamna dimensionarea riguroasa a nevoilor de fonduri pentru exercitii financiare date si procurarea la timp si in cuantumul necesar a resurselor acoperitoare cele mai avantajoase posibil pentru intreprindere.Daca dimensionarea nevoilor de finantat reprezinta o operatiune cu pronuntat caracter tehnic, in sensul ca atat activele imobilizate, cat si cele circulante tin, in ultima instanta, de cifra de afaceri previzionata, formarea sau procurarea resurselor financiare acoperitoare implica decizia de finantare si care nu se poate lua decat coreland costurile capitalului cu rentabilitatea proiectelor avute in vedere.

Procurarea fondurilor se poate realiza fie din surse interne, precum beneficiul propriu, amortizarea activelor imobilizate, fie din surse externe, cum ar fi aportul adus de actionari, imprumuturi obligatare, credite bancare pe termen mijlociu si scurt, credite comerciale. Fiecare din aceste doua mari categorii de resurse presupune costuri, fapt pentru care in cadrul activitatii financiare este necesara o gestionare judicioasa a fiecarei resurse in parte, selectionarea lor dupa criterii economice sau dupa alte constrangeri la care este supusa intreprinderea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.