Structura generala a unui sistem de calcul

Trimis la data: 2010-06-06
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Robert_I
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desi constructia unui calculator - determinata de tehnologia existenta la un moment dat, de domeniul de aplicatie, de costul echipamentului si de performantele cerute - a evoluat rapid in ultimii ani, sistemele de calcul, indiferent de model, serie sau generatie, au o serie de caracteristici comune. Cunoasterea acestor caracteristici usureaza procesul de intelegere si invatare a modului de functionare si de utilizare a calculatorului.
In orice sistem de calcul vom gasi doua parti distincte si la fel de importante: hardware-ul si software-ul.
Vom utiliza in continuare termenii de citire pentru operatia de introducere (de intrare) de la tastatura a datelor initiale ale unei probleme, si scriere pentru operatia de afisare (de iesire) a rezultatelor obtinute. In cazul in care utilizatorul doreste sa rezolve o problema cu ajutorul calculatorului, informatia de intrare (furnizata calculatorului de catre utilizator) va consta din datele initiale ale problemei de rezolvat si dintr-un program (numit program sursa).

In programul sursa utilizatorul implementeaza (traduce) intr-un limbaj de programare un algoritm (actiunile executate asupra datelor de intrare pentru a obtine rezultatele). Aceasta informatie de intrare este prezentata intr-o forma externa, accesibila omului (numere, text, grafica) si va fi transformata de catre calculator intr-o forma interna, binara.Unitatea de intrare (cu functia de citire) realizeaza aceasta conversie a informatiei din format extern in cel intern.

Din punct de vedere logic, fluxul (informatia) de intrare este un sir de caractere, din exterior catre memoria calculatorului. Din punct de vedere fizic, unitatea de intrare standard este tastatura calculatorului. Tot ca unitati de intrare, pot fi enumerate: mouse-ul, joystick-ul, scanner-ul (pentru introducerea informatiilor grafice).
Unitatea de iesire (cu functia de scriere, afisare) realizeaza conversia inversa, din formatul intern in cel extern, accesibil omului.

Din punct de vedere fizic, unitatea de iesire standard este monitorul calculatorului. Ca unitati de iesire intr-un sistem de calcul, mai putem enumera: imprimanta, plotter-ul, etc.
Informatia este inregistrata in memorie.
Memoria interna (memoria RAM - Random Acces Memory) se prezinta ca o succesiune de octeti (octet sau byte sau locatie de memorie). Un octet are 8 biti. Bit-ul reprezinta unitatea elementara de informatie si poate avea una din valorile: 0 sau 1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.