Structura materialelor

Trimis la data: 2009-07-07
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucescu Mirabela
Dimensiune: 2519kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Orice substanta este un sistem de particule (atomi, ioni, molecule), care se poate gasi teoretic in una din cele trei stari fizice: gazoasa, lichida sau solida. Starea fizica este determinata de raportul dintre energia de coeziune si energia termica a particulelor constitutive.
Energia de coeziune Eo reprezinta aportul de energie necesar separarii substantei in particulele constitutive, respectiv vaporizarii. Ea este puternic dependenta de natura legaturii interatomice si se poate considera, intr-o prima aproximatie, independenta de temperatura.

Cursuri similare:

Se considera Tt - temperatura de echilibru topire-solidificare si Tf - temperatura de echilibru fierbere-condensare a unei substante pure. Starea fizica stabila se modifica cu temperatura astfel (fig. 3.1):
- T >Tf, Et >> Eo, agitatia termica a particulelor constitutive face ca interactiunea dintre ele sa fie instabila si neglijabila. Corespunde starii gazoase, la care dispunerea particulelor constitutive este dezordonata. La limita, in gazul perfect, interactiunile dintre particule sunt neglijabile si distanta de ordonare este nula.

Proprietatile fizice (compresibilitatea, conductibilitatea termica, etc.) depind exclusiv de energia termica. Un exemplu de gaz perfect este neonul, la presiunea 1atm si temperatura ambianta.
- Tt < T < Tf, Et > Eo, interactiunea particulelor constitutive este partiala. Apare tendinta de organizare mai compacta, corespunzatoare starii lichide. Lichidul se caracterizeaza prin ordonarea particulelor pe scurta distanta, dupa un model variabil in timp. Distanta de ordonare variaza intre 3 si 10 raze atomice. Analiza difractometrica cu radiatii X a lichidului a aratat, ca acesta este un sistem eterogen, in care particulele constitutive se organizeaza sub forma de insule mai dense, separate de spatii vide.

Aceste spatii vide pot atinge pana la 10% de masa. Mobilitatea lor este foarte mare, asemanatoare atomilor sau moleculelor din gaze, ceea ce determina curgerea lichidelor sub actiunea unor forte relativ reduse, proprietate caracterizata prin vascozitatea lichidului.
In stare solida substantele pot avea structura cristalina sau amorfa.
Materialele cristaline prezinta ordonarea regulata si periodica a particulelor pe lunga distanta. Ele exista sub forma monocristalina sau policristalina.

In cazul cristalului perfect sau ideal, distanta de ordonare este practic infinita (fig. 3.2a). Un exemplu de cristal aproape perfect este monocristalul de siliciu folosit pentru circuite integrate. Cristalul real pastreaza asezarea ordonata si periodica a particulelor, dar este afectat de o serie de defecte (capitolul 4). Gradul de perfectiune al monocristalelor depinde de tehnici de solidificare foarte complexe.

Materialele curent folosite (metale, ceramice, anumiti polimeri) prezinta o structura policristalina (fig. 3.2b), alcatuita dintr-o multime de microcristale (graunti cristalini) legate prin zone mai putin ordonate, numite limite de graunte. Distanta de ordonare a particulelor depaseste 100 raze atomice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.