Structura moleculei

Trimis la data: 2015-01-22
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: aleandrududuman
Dimensiune: 1102kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru a inNelege structura unei molecule si pentru a preciza proprietaNile ei trebuie sa cunoastem numarul si tipul atomilor pe care ea ii conNine, aranjamentul lor in spaNiu,
precum si tipul forNelor existente intre atomi. Numarul atomilor si tipul lor a fost determinat pentru multe substanNe inca din secolul trecut, prin analiza chimica. InformaNii despre legaturile chimice au fost obNinute doar dupa ce a fost cunoscuta suficient de bine structura atomului.
Formarea legaturilor chimice a fost explicata de-a lungul timpului prin mai multe teorii.Teoria electrochimica sau dualista a lui Berzelius (1819) a fost una dintre primele teorii ale legaturii chimice. Conform acestei teorii, elementele se impart in lectropozitive si electronegative, iar forNele de legatura sunt de natura electrostatica (de exemplu Na+Cl-). Aceasta teorie a putut sa explice satisfacator legaturile chimice care apar la oxizi metalici, in unele saruri.

Teoria electrochimica nu a putut explica legaturile
chimice care apar intre atomi identici (H2, N2, Cl2, etc.) sau cand caracterul chimic al atomilor este foarte apropiat (de exemplu in moleculele substanNelor organice). De asemenea aceasta teorie nu a putut explica reacNia in care elementele electropozitive sunt
Fig. 4.1. Legaturi intre parNile constituente ale substanNei.

inlocuite de elemente electronegative fara a schimba semnificativ natura substanNei. Un exemplu tipic este cel al acizilor cloracetici:Teoria unitara a lui Dumas considera molecula ca fiind un bloc in care atomii isi pierd individualitatea, intre ei stabilindu-se forNe chimice. Frankland (1852) a introdus conceptul de valenNa iar Butlerov (1861), van't Hoff si Le Bell (1874) noNiunea de formula de structura, respectiv structura spaNiala. Teoria electronica clasica.

Un pas important in explicarea legaturii chimice l-au
facut Kossel si Lewis (1916), pornind de a ideea ca orice legatura chimica rezulta in urma interacNiunii dintre electronii straturilor exterioare ale atomilor. Aceasta teorie se bazeaza pe observaNia ca cele mai inerte elemente din punct de vedere chimic sunt gazele
rare. Comportarea lor se poate explica prin faptul ca ele au o structura electronica stabila de tipul s2 (in cazul He) sau s2p6 (in cazul celorlalte gaze rare).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.