Structura organizationala

Trimis la data: 2010-05-29
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_C
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sistemele de conducere al unei organizatii este definit ca fiind totalitatea componentelor si a relatiilor dintre acestea, structurate intr-un anumit cadru organizatoric in care se desfasoara procesele de conducere a activitatii organizatiei in vederea atingerii obiectivelor majore prestabilite.
Poate fi structurat in:
- subsistem decizional sau conducator
- subsistem operational sau condus
- subsistem informational sau de legatura
Sistemul organizational al firmei consta in anasamblul elementelor de natura organizatorica ce asigura cadrul, divizarea, combinarea si functionalitatea proceselor de munca in vedrea realizarii obiectivelor previzionate.
Structura organizatorica si sistemul informational definesc latura constructiva a sistemului de conducere concretizata in structura de conducere a organizatiei. Subsistemul decizional isi exercita actiunea asupra celui operational prin intermediul deciziilor al caror ansamblu definesc esenta procesului de conducere definind astfel latura functionala a sistemului de conducere.

Structura organizatorica este definita de totalitatea persoanelor si compartimentelor din organizatie, modul in care acestea sunt integrate intr-o configuratie coerenta precum si de totalitatea relatiilor dintre acestea. Structura organizationala integreaza deci intr-un ansamblu unitar si coerent elementele umane ale organizatiei si este precizat in mod explicit prin documente specifice cum ar fi: regulamentul de organizare si functionare (R.O.F.) descrieri ale posturilor si proceduri sau instructiuni de lucru.

Structura organizationala cuprinde doua mari parti: structura organizatorica de management(functionala), si structura organizatorica de productie (operationala).
Structura organizatorica de management(functionala): reuneste ansamblul posturilor de management, compartimentelor functionale,si relatiile organizatorice astfel constituite incat sa se asigure conditii economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii procesului managerial si proceselor de executie.

Structura organizatorica de productie (operationala) desemneaza totalitatea posturilor, compartimentelor si relatiilor organizatorice prin care se asigura realizarea directa a produselor si serviciilor care intra in obiectul de activitatea al organizatiei economice.
Imaginea grafica a structurii organizatorice
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.