Structura si proprietatile metalelor

Trimis la data: 2010-06-01
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: George_T
Dimensiune: 1555kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Studiul structurii materialelor metalice este impus de faptul ca aceasta determina in mod hotarator proprietatile si modul de comportare a materialelor in exploatare, respectiv domeniile de utilizare ale acestora. in tehnologia metalurgica moderna, pe baza cunoasterii temeinice a structurii, se pot obtine noi materiale metalice, cu caracteristici fizico-mecanice si chimice precise, impuse de utilizarea acestor materiale.
Cuvinte cheie: aliaj, retea cristalina, miscibilitate, curba solidus, curba lichidus, subracire, solidificare, tratament termic, supraincalzire
Atomii si moleculele pot forma, in functie de factorii interni, cum sunt natura si marimea fortelor de interactiune si externi (temperatura, presiunea, natura si intensitatea campurilor in care se afla), corpuri aflate in cinci stari de agregare: solida, lichida, gazoasa, plasma si materie hiperdensa neradiativa (black-holes = gauri negre). Corpurile in stare solida, dupa gradul de ordonare reciproca a particulelor elementare, pot fi intalnite in trei stari structurale: amorfa, mezomorfa si cristalina.

Starea amorfa se caracterizeaza prin existenta unei distributii dezordonate a particulelor elementare (molecule, atomi, ioni), intre care nu exista relatii de orientare, simetrie si periodicitate. Corpurile amorfe sunt izotrope (proprietatile lor sunt aceleasi in toate directiile). Starea mezomorfa face tranzitie intre starile amorfa si cristalina. in aceasta categorie intra asa numitele cristale lichide. Se cunosc mai multe tipuri de stari mezomorfe:
Starea nematica caracterizata prin existenta unei distributii regulate unidimensionale a unor particule alungite filiforme, aranjamentul particulelor elementare fiind aperiodic;

Starea colesterica, ce se caracterizeaza prin tendinta de realizare a unor agregate cu axe paralele unidimensionale, formate din particule alungite si spiriforme;Starea smectica constituita prin dispunerea unor particule de forma tabulara in aranjamente cu fete tabulare paralele.
Starea cristalina este caracterizata prin distributia ordonata in spatiul tridimensional a particulelor elementare, dupa o anumita periodicitate. Acest aranjament regulat de particule elementare poate fi divizat in paralelipipede elementare in contact si egale intre ele, care constituie cristale sau celule elementare. Laturile acestor celule elementare formeaza un sistem de drepte paralele in trei directii necoplanare (ortogonale sau nu).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.