Structura sistemelor bancare

Trimis la data: 2009-07-01
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Georgeescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In principalele tari dezvoltate, sistemele bancare sunt eterogene, existand mai multe tipuri de banci, dar manifestandu-se tendinte de uniformizare in contextul procesului de globalizare financiara.
Din punct de vedere al organizarii activitatii bancare si al gradului de specializare exista, 2 tipuri de sisteme bancare.Sistemele bancare ale Europei continentale - banci universale, putin specializate. Modelul SUA, Marea Britanie , aplicat si in Japonia, bazat pe principiul specializarii institutiilor bancare

Cursuri similare:

Acest model s-a impus in a doua jumatate a sec. XIX, cand bancherii s-au angajat in activitati diverse si in special in operatiuni internationale. financiara a facut ca acest model sa se extinda rapid, Germania fiind un exemplu al celui mai dezvoltat model de banca universala. De asemenea in Franta - institutiile bancare au fost infiintate dupa acest model.In SUA, principiile bancii universale s-au aplicat pana la criza din anii 30, dupa care s-a produs o separare functionala si geografica, bancile comerciale (de depozit) si-au delimitat activitatea de bancile de afaceri (de investitii), specializarea bancilor (impusa prin reglementari) a generat o fragmentare a sistemului bancar american caracterizat printr-un numar mare de institutii si organisme de credit.

In prezent are loc un proces de flexibilizare a legislatiei in sistemul bancii specializate, facilitand procese de creare a bancilor universale, avand loc ample procese de fuziuni si absorbtii.In Europa, prin Directivele bancare europene, bancile au posibilitatea de a avea o diversitate de activitati, mergand de la operatiunile pe piata de capital ( Franta, Italia, Spania, Portugalia, Grecia) pana la patrunderea pe piata asigurarilor.Diversitatea sistemului bancar: existenta unui numar sporit de instiutii bancare, cu caracteristici diferite: banci specializate pentru un anumit tip de clientela sau pe anumite tipuri de activitati, cat si banci universale;

banci de mici dimensiuni (cu sucursale la nivel regional sau nationale) sau banci de dimensiune internationala; sau banci cu capital privat, respectiv de stat; banci la care actionarii sunt rezidenti sau nerezidenti.Concentrare activitatilor bancare se masoara prin ponderea detinuta de principalele banci in totalul sistemului bancar, precum si prin diminuarea numarului de banci in totalul acestora. Gradul de concentrare este determinat pe tipuri de activitati (volumul creditelor ,volumul depozitelor , respectiv care este ponderea pe care o detine fiecare banca din sistem din totalul acestora ).

Studiile evidentiaza ca un numar redus de banci controleaza piata bancara. Intre gradul de concentrare si numarul de banci se manifesta o puternica relatie inversa.Gradul de bancarizare arata nivelul de dezvoltare al sistemului bancar si este cuantificat prin nnumarul conturilor la vedere, numarul de automate bancare la 1 milion de locuitori, numarul de angajati bancari raportat la populatia totala; volumul platilor prin instrumente bancare raportat la volumul total al platilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.