Structura socio-economica a populatiei

Trimis la data: 2010-06-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_O
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se imparte in mai multe categorii: structura etnica, structura rasiala, structura lingvistica, structura pe medii, dupa nivelul de iunstruire si dupa religii.
Structura etnica a populatiei fost un process istoric indelungat, cu perioade complicate, care au generat situatii deosebit de complexe.In aceste conditii s-a realizat selectia elementelor commune care definesc astazi continutul notiunii de etnie.
La baza oricarei etnii sta limba, graiul comun, aceleasi obiceiuri, traditi culturale etc. toate grupate pe un teritoriu bine determinat.
Etniile au existat din cele mai vechi timpuri, de la cele mai simple forme pana la organizarea statala de astazi.
Etnogeneza, procesul de formare a oricarui popor, este, asadar, indelungata sicomplexa. Ea are un caracter istoric si actual, generand, in ultima instanta, diversitatea de popoare ce traiesc astazi pe glob.
Omogenitatea structurala si teritoriala a unei etnii sta la baza tuturor formatiunilor statale si delimitarii lor spatiale.

Pornind de la o omogenitate structurala in proces continuu de formare (lingvistic, cultural, economic), la inceput toate statele au traversat faze de coagulare, de la forme initiale (trib, obsti) la forme intermediare (orase, state, ducate, cnezate etc.), apoi forme
superioare (de tip voievodate, provincii etc.), pana la forme statale unitare.
Formele statale unitare sunt astfel rezultatul recunoasterii etnice (in principal

omogenitate etnica a populatiei, omogenitate lingvistica si religioasa) in teritoriu. In asemenea conditii au aparut granitele, ca linii conventionale de delimitare intre structuri etnice distincte. Nu trebuie omis faptul ca o granita poate izola o parte dintr-o structura etnica sau alta de trunchiul national unitar, ramanand in convietuire cu structura etnica majoritara.
Aceasta structura izolata poate fi predominanta in anumite zone de granita,

dispersata intr-un spatiu nelimitat sub forme de "enclave" sau alte forme conditionate de anumite evolutii istorice. Acestea sunt situatii obiective ce impun relatii de buna vecinatate intre natiuni.
In acest sens, analogia, pe care o face marele nostru geograf Simion Mehedinti, intre o granita si linia tarmului, incercand sa evidentieze complexitatea situatiei si intr-un caz si in altul, este relevanta: "Granita asadar o putem considera ca o margine oarecare asemanatoare cu fasia care desparte marea de uscat. Pe harti vedem o linie ca tarmul
marii. Cartograful nu spune adevarul cand fixeaza aceea linie, pentru ca valurile miscandu-se necontenit, mai ales in marile cu flux si reflux, ele nu se opresc la asemenea hotare, ci inainteaza si se retrag in fiecare clipa".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.