Structura urbanistica a teritoriului

Trimis la data: 2010-09-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin Luatu
Dimensiune: 1227kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Urbanismul, in trecut, era considerat disciplina care se ocupa de sistematizarea si dezvoltarea oraselor, cautand cu ajutorul tuturor resurselor tehnice disponibile sa determine cea mai buna dispunere a strazilor, cladirilor si instalatiilor publice, precum si a locuintelor private, in asa fel incat populatia sa duca o viata comoda, placuta si sanatoasa.
Cauza aparitiei si afirmarii acestei discipline deriva din importanta pe care a primit-o, in lumea moderna, orasul ca fenomen, precum si problemele care rezulta de aici.

Cursuri similare:

Scopul urmarit de urbanism sta la baza importantei sale ca stiinta, dar si la baza dificultatilor cu care se confrunta. In realitate, acesta presupune acceptarea principiului solidaritatii sociale, adica acela de a pune interesul colectiv mai presus de cel individual. In acest sens, statul este in masura sa impuna limite si sa stabileasca legaturi intre interesele diferitilor cetateni, cu scopul de a satisface exigentele colective.Urbanismul este o imbinare intre morala, politica, stiinta, tehnica si arta.

Un mare specialist in domeniui€S afirma ca importanta urbanismului rezida chiar din scopul pe care acesta il urmareste: scop de natura etica, la a carei atingere stiinta, tehnica si arta isi aduc contributii indispensabile. Stiinta, studiind fenomene naturale si comportamente umane investigheaza cauze, corelatii, legi si formuleaza norme pentru atingerea obiectivelor determinate. Tehnica, avand ca scop satisfacerea numeroaselor exigente ale vietii cotidiene pune in valoare cercetarile stiintelor aplicate. Arta, ca expresie a inteligentei si creativitatii umane, se regaseste in procesele de sistematizare a teritoriului si de construire a diferitelor obiective.

Asadar, in urbanism, ca stiinta, latura stiintifica si cea artistica se intalnesc, se intrepatrund, se completeaza reciproc si se exprima prin intermediul tehnicii.Asezarea umana reprezinta orice forma de adapost pentru om. Fiecare asezare umana se naste din necesitatile de locuire, aparare si organizare a spatiului terestru si constituie amprenta cea mai vizibila pe care omul o poate lasa prin prezenta sa pe suprafata pamantului. Asezarile umane evolueaza in timp si influenteaza mai mult sau mai putin teritoriul, modificand aspectul spatiului construit.

Cunoasterea caracteristicilor asezarilor umane, elemente precum: localizare, constructie, pozitie, forma, structura, este necesara din motive culturale si de mediu, istorice, etnice, economice, politice si sociale, care se modifica in timp. O asezare umana apare initial acolo unde exista conditii naturale si de mediu favorabile, precum prezenta unui curs de apa, fertilitatea solului, iluminare naturala, accesul la drumurile publice etc.

Astfel, se intalnesc asezari construite la altitudini mari, departe de campii si de litoraluri. Asezarile umane construite in zone inalte sufera un fenomen de despopulare, tendinta fiind aceea de amplasare a asezarilor in zone de altitudine mai redusa, unde nu apar probleme privind asanarea, iar constructia drumurilor si a cailor ferate este mai usoara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.