Structuri cognitiv-lingvistice ce fac cu putinta actele de comunicare

Trimis la data: 2010-11-15
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adela Rotariu
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Miza acestui curs, anuntata inca din introducere, este aceea de a pune in evidenta structurile si procesele de natura cognitiv-lingvistica ce fac posibile actele de comunicare. Pana acum am luat in discutie in special structuri si procese de natura cognitiva; in acest curs, dar si in urmatoarele doua, vom discuta despre structurile si procesele ce fac posibila comunicarea verbala, intelegerea semnificatiilor si, in cele din urma, interpretarea mesajelor mai complicate (de genul textelor, cartilor, etc.).

Cursuri similare:

.). Deocamdata ne vom rezuma la a trece in revista o serie de ipoteze si teorii ce incearca sa faca inteligibile capacitatile si structurile ce fac posibila activitatea de comunicare lingvistica.
(A)Behaviorism si ineism. Limbajul ca modul. Gramatica universala. Pentru a lamuri posibilitatea invatarii si utilizarii limbajului nu exista decat doua mari posibilitati teoretice: fie consideram ca oamenii se nasc cu o inteligenta generala care le permite ca in scurt timp sa invete vocabularul si regulile extrem de complicate ale uneia sau alteia dintre limbile naturale, fie consideram ca omul poseda inca de la nastere o serie de structuri foarte specializate care ii permit ca, sub impactul mediului lingvistic, sa-si dezvolte abilitatile de comunicare lingvistica.

Prima abordare, cu radacini in filosofia empirista si in ideologia iluminista, a fost dezvoltata de behavioristi; cea de-a doua, cu radacini in filosofia platoniciana si in filosofia rationalista moderna, a fost dezvoltata in special de scoala ineista contemporana reprezentata de Noam Chomsky si Jerry Fodor. (A1)Abordarea behaviorista a problemei invatarii limbajului. Behavioristii pleaca de asumptia ca, stiintific vorbind, nu putem cerceta decat comportamentele indivizilor si orice ipoteza privind evenimentele sau structurile din mintea lor trebuie dedusa din enunturile privind comportamentele direct observabile.

Motivul este simplu: doar astfel de enunturi pot fi verificate in mod obiectiv. Fara a nega existenta unor factori innascuti ce influenteaza limbajul si capacitatea de a comunica, behavioristii cred ca referinta la entitati non-observabile in explicarea comportamentului uman este hazardata si lipsita de temei. "Deoarece dispozitivele si mecanismele interne ce mediaza reactiile comportamentale la conditionarile ambiantei nu sunt, in genere, fizic observabile, orice explicatie a comportarii (inclusiv a comportamentului lingvistic - n.n.) prin referire la factori interni va trebui sa fie confirmata in mod independent prin formularea unor predictii despre acte comportamentale viitoare" . Insusirea limbajului, comunicarea sunt activitati invatate, activitati conditionate de ambianta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.