Structuri organizatorice pentru managementul proiectelor de constructii

Trimis la data: 2010-06-19
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_T
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Managementul proiectelor presupune crearea unor echipe intraorganizationale compuse din specialisti din diferite compartimente functionale. Echipele de proiect au ca obiectiv realizarea proiectului cu respectarea specificatiilor tehnice, a termenelor de executie si a bugetului de cheltuieli. In constructii, aceste elemente sunt precizate prin contractul de antrepriza si proiectul tehnic.
Existenta si functionarea unor astfel de echipe implica doua probleme organizatorice:
Aceasta forma de organizare este cunoscuta si sub denumirea de "organizare pe proiecte pura". In cadrul acesteia managerului de proiect i se confera autoritate si responsabilitate deplina. Proiectul constituie o entitate separata de restul firmei, cu propriul sau personal tehnic, propria administratie, legata de firma de constructii doar prin rapoartele periodice pe care managerul de proiect trebuie sa le prezinte conducerii superioare.

Unele firme prevad proceduri foarte detaliate in ceea ce priveste administrarea, finantele, personalul si controlul in cadrul proiectului, altele acorda o libertate mai mare sau mai redusa in acest sens.Figura 2 ilustreaza aceasta forma de organizare, iar tabelul 2 avantajele si dezavantajele ei.Organizarea matriceala este o combinatie a organizarii functionale si a celei pe proiecte. Ea poate imbraca o varietate de forme in functie de predominanta uneia sau alteia dintre tipurile de organizare care o compun.

In figura 3 prezentam o organizare matriceala mai apropiata de structura pe proiecte (caracteristica situatiei in care firma realizeaza simultan mai multe proiecte) iar in figura 4 o organizare matriceala mai apropiata de structura functionala (caracteristica situatiei in care firma abordeaza un singur proiect de constructii).
Si organizarea matriceala prezinta o serie de avantaje si dezavantaje (Tabelul 3).Chiar pentru proiecte simple de constructii pot exista mai multi manageri de proiect: unul in cadrul firmei de constructii si altul in organizatia-client, care vegheaza ca interesele beneficiarului sa fie respectate.

Uneori, deoarece beneficiarul nu este specialist in constructii, poate recurge la serviciile unei firme care se ocupa cu managementul proiectelor pentru a-i reprezenta interesele.Pentru proiecte de dimensiuni mai mari se pot intalni situatii in care exista mai multi contractanti pentru diferite parti din proiect sau cand antreprenorul general realizeaza anumite lucrari cu ajutorul unor subantreprenori. Si in aceste situatii poate exista cate un manager de proiect in fiecare organizatie implicata.

Ori de cate ori complexitatea unui proiect este ridicata, in afara necesitatii de a defini cu claritate responsabilitatile, este vital sa se stabileasca canale de comunicare eficiente si eficace intre partile implicate. Nu sunt putine cazurile in care participantii la un astfel de proiect de constructii se afla la mii de kilometrii distanta unii fata de altii. Datorita volumului de informatii care trebuie vehiculate si complexitatii deciziilor este util ca in fiecare organizatie implicata in proiect sa fie desemnat cate un manager de proiect (Figura 5).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.