Structuri sociale ale comunicarii

Trimis la data: 2010-05-16
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_T
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Societatea umana este studiata de diverse discipline: sociologia, antropologia, psihologia sociala, politologia, istoria, etc. Delimitarile dintre aceste stiinte sunt destul de greu de stabilit din cauza ca au acelasi obiect de studiu (grupurile de oameni).
Dictionarul de sociologie, coordonat de Catalin Zamfir si Lazar Vlasceanu defineste sociologia ca fiind o stiinta a socialului ca forma generala de existenta a vietii umane, cit si o stiinta a societatii globale, a organizarii si dinamicii sale, a subsistemelor din care se compune societatea globala si a relatiilor lor atit cu sistemul social global cit si cu celelalte subsisteme ale acestuia (
Dictionar de sociologie, 1993). Aceasta definitie "alambicata" a aparut din cauza dorintei autorilor de a evidentia abordarea globala a problematicii sociale de catre sociologie, spre deosebire de stiintele sociale particulare, cum ar fi stiintele economice, politologia, criminologia, etc. care se ocupa de studierea specializata a diferitelor sfere ale vietii sociale.

O definitie mai "paminteasca" este data profesiei de sociolog de Peter Berger (apud Charon 1993), sociologul fiind definit ca o persoana interesata, in mod intens, continuu si cu nerusinare de faptele oamenilor. Habitatul lui natural este format din toate locurile de coagulare umana, din toate contextele in care oamenii se reunesc. Sociologul poate fi interesat de multe lucruri dar interesul de capatii se concentreza asupra lumii oamenilor, asupra institutiilor lor, asupra istoriei lor, asupra pasiunilor lor si, atita vreme cit este interesat de oameni, nimic din lucrurile pe care acestia le fac impreuna nu poate fi plictisitor pentru el.

El se va concentra in mod natural asupra evenimentelor care implica credintele fundamentale, momentele de tragedie, grandoare se extaz. Dar el va fi de asemenea fascinat de locurile comune, de cotidian.
Pretentiile sociologilor de a caracteriza in mod global societatea sint concurate de alte doua discipline, psihologia sociala, pe de-o parte si antropologia, pe de alta. Psihologia sociala este o ramura a psihologiei, corelativa sociologiei, avind ca obiect fenomenele psihice legate de relatiile si interactiunile indivizilor, comportamentele lor in cimp social, influentele acestuia asupra indivizilor si reactiile acestora, in genere fenomenele de psihism colectiv (Dictionar de psihologie, 1978).

Deosebirea esentiala dintre psihologia sociala si sociologie este legata de dimensiunile populatiilor studiate: sociologia se ocupa cu precadere de grupurile sociale mari , in timp ce prima stiinta are ca obiect de studiu grupurile umane de mai mica amploare .
Antropologia, numita de americani antropologie culturala, studiaza comportamentul uman bazat pe norme culturale, in context spatio-cultural concret.

Britanicii prefera varianta antropologie sociala, ei punind accentul pe esenta si pe dezvoltarile conceptului de "structura sociala". Elementul de distinctie pe care antropologia se bazeaza este cercetarea intensiva a individului integrat in comunitate, spre deosebire de celelalte doua discipline enuntate mai sus, care cerceteaza mai degraba relatiile dintre oameni si mai putin oamenii ca atare. Dintre cele trei discipline, antropologia este considerata de cei din afara domeniului ca fiind o stiinta interesata doar de comunitatile primitive insa aceasta reprezinta doar o aboradare superficiala a disciplinei deoarece in atentia antropologilor contemporani stau atit societatile putin evoluate cit si cele denumite in mod comun ca fiind civilizate, cum ar fi comunitatile urbane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.