Structurile administratiei publice

Trimis la data: 2010-07-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Radu
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din punct de vedere organizatoric, administratia publica se constituie ca un sistem integrat specific domeniului, compus din organe si institutii a caror functionare se intrepatrunde si se interconditioneaza. La randul sau, structura administratiei publice desemneaza pe de o parte componentele institutionale ale sistemului administrativ, iar pe de alta parte, compartimentele functionale ale fiecarei institutii.
Structura nu este identica pentru toate organele administratiei deoarece ea este determinata de sarcinile mari ce revin fiecareia si care sunt diferite, dupa specialitatea lor (politico-administrative, economice, social-culturale sau stiintifice).

Cursuri similare:

Pentru a-si infaptui sarcinile, organele administratiei se divid in mai multe parti componente. Distinctia si relatia dintre aceste subdiviziuni caracterizeaza, de asemenea, structura administratiei. Spre deosebire de structura fizica, de exemplu a moleculelor, sau de cea biologica, a organismelor vii, structura administratiei este stabilita prin acte normative. Eficienta satisfacerii cerintelor umane de catre institutiile administratiei depind de calitatea organizarii existente.

Un organ sau o institutie publica este alcatuita din colectivul de functionari care au atributii ce formeaza competenta acestora si din mijloace materiale si financiare. In mod concret, compartimentele de activitate cu diferitele lor denumiri: birouri, servicii, sectii, oficii, directii etc. alcatuiesc structura interna a unei institutii publice sau aparatul acelei institutii sau organizarea interna a acesteia.

Prin organizarea interna a unui organ al administratiei sunt stabilite, atat structura interna, cat si sarcinile ce-i revin pentru realizarea atributiilor prevazute de lege. Repartizarea sarcinilor determina structurarea institutiei respective sub aspectul functionalitatii ei. De aceea, structura interna mai poate fi denumita si structura functionala. Concret, structura functionala are in vedere modul cum sunt distribui-te sarcinile administratiei si caror organe le sunt incredintate. Notiunea de structura functionala se regaseste la toate organele administratiei statului, fie centrale, fie locale.

In tara noastra, putem distinge o structura functionala, pornind de la faptul ca toate organele administratiei statului sunt coordonate de anumite organe ale administratiei centrale care au caracter functional si sunt subordonate Guvernului. In acelasi timp, organele locale functionale sunt subordonate consiliilor judetene sau locale. Legat de organizarea interna a tuturor organelor administratiei, exista subdiviziuni cu caracter functional, de exemplu, la ministere, unde se gasesc directii functionale.

Structura organelor administratiei evidentiaza atat aspecte cantitative, cat si calitative. Aspectul cantitativ se reflecta in numarul organelor sau al institutiilor publice specializate, in care se subdivide administratia statului. Aceasta cifra corespunde numarului de diviziuni efectuate in cadrul sarcinii totale a administratiei statului. Aspectul calitativ se traduce in determinarea competentei materiale a compartimentului de activitate atribuit fiecareia dintre institutiile administratiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.