Subfamilia Prunoideae

Trimis la data: 2010-08-29
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Doina Barbu
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Genul PRUNUS L.
Cuprinde numeroase specii si varietati ornamentale, arbori si arbusti, cu o larga utilizare in cadrul spatiilor verzi, decorand prin florile frumoase, albe sau roz, simple sau duble, uneori parfumate. Genul cuprinde cca 200 de specii, la noi fiind cultivate ca plante decorative 79 de specii (dintre care 5 sunt hibride), originare de pe tot cuprinsul Globului.

Cursuri similare:

Grupa migdalilor si piersicilor ornamentali
Prunus tenella Batsch (sin. Amygdalus nana L., Prunus nana Stok.) - Migdalul pitic. Este un arbust de talie mica (60-100 cm), care drajoneaza mult, intalnit spontan in zonele de stepa. Frunzele sunt lanceolate sau obovat-lanceolate, pieloase, pe fata superioara verzi-deschis. Decoreaza prin florile roz-intens, mici si solitare sau grupate cate 2(3), care imbraca ramurile. Fructul este ovoidal, tomentos. Rezista la uscaciune; se foloseste in grupuri si masive omogene.

Grupa ciresilor ornamentali
Prunus avium L. (sin. Cerasus avium (L.) Mnch.) - Ciresul pasaresc. Arbore de pana la 24 m inatime, cu port piramidal, ramuri orizontale puternice si lujeri glabri, scoarta se exfoliaza in benzi ca hartia; frunzele sunt moi, oblong-ovate, crenat-serate, usor rugoase pe fata si pubescente pe dos; florile sunt rozii, in umbele sesile multiflore. Are varietatile ornamentale: plena - cu flori duble; salicifolia - cu frunze foarte inguste si juliana - cu fruct ovoidal, cu mezocarp moale, suculent, rosu-intunecat la culoare.

Prunus mahaleb (sin. Cerasus mahaleb Mill., Padus mahaleb (L .) Borkh.) - Visinul turcesc. Arbore de cca 10 sau uneori arbust, cu lujerii glandular-pubescenti, frunzele eliptic-ovate pana la obovat-oblongi, de 4-7 cm lungime, acuminate, crenat-serate, glabre sau usor pubescente pe dos, cu flori albe, parfumate, in corimbe tip racem, scurte, apar in iunie, iar fructele sunt ovoide, mici, negre la maturitate. Mai frecvente sunt varietatile: pendula (decorativa prin portul pletos), monstruosa (cu coroana compacta, globuloasa, cu ramuri scurte si groase) si xanthocarpa (cu frcte galbene).

Prunus padus (sin. Cerasus padus (L.) Delabre., Padus avium Mill., Padus racemosa (Lam.) Schn., P. racemosus Lam.) - Malinul. Arbore sau arbust de 3-15 m, care drajoneaza puternic, lujerii sunt zvelti, erecti sau penduli, cu numeroase lenticele, scoarta miroase urat daca este rupta, frunzele sunt obovate pana la eliptic-oblongi, de 6-10 cm lungime, acut si fin serate, pe fata verzi-inchis, glabre, pe dos verde-deschis, cu smocuri de peri in axilele frunzelor, florile sunt albe, parfumate, grupate cate 15-35 in raceme lungi de 10-15 cm, pendente, apar in aprilie-mai iar fructul este subglobulos, negru, lucios, necomestibil. Mai frecvente sunt soiurile pendula, flore-plena, aurea, aucubaefolia (frunzele patate cu galben). Este o specie cu mare amplitudine ecoloAZgica, rezistenta la poluarea urbana.

Prunus serotina (sin. Cerasus serotina Loisel., Padus serotina Agardh) - Malinul american Arbore de maxim 30 m, cu jujeri glabri si scoarta brun inchis, frunze oblong-ovate, de 8-12 cm lungime, cu marginea serulata, cu dinti mici, curbati, pe fata lucioase, pe dos verzi deschis, florile sunt albe, in raceme cilindrice de 10-14 cm lungime, iar fructul este globulos la inceput rosietic apoi brun-negricios, comestibil.

Mai ornamentale se considera varietatile salicifolia (cu frunzele lanceolate, lung-acuminate) si pyramidalis (cu port conic). Este o specie neexigenta, rezistenta la ger si seceta.Inmultire. Se poate realiza prin semanaturi (pentru inmultirea speciilor pure si pentru obti-nerea de portaltoi), efectuate toamna, in octombrie, dupa o luna de stratificare in nisip bine umectat, sau, cel mai bine, primavara, dupa stratificarea samburilor in conditii controlate, in functie de specie. Inmultirea vegetativa se recomanda varietatilor si formelor decorative de Prunus, putandu-se efectua :
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.