Subiecte dreptul muncii

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Eugenia_I
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Izvoarele dreptului muncii: scrise si nescrise; generale (const. Rom.; legea si jurisprudenta) si specifice
Clasificare:
Izvoare comune cu ale celorlalte ramuri de drept:
a. Consittutia Romaniei= legea fundamentala, cel mai imp izvor de drept,avand ca principal obiectiv fixarea cadrului general al ordinii de drept, concretizand ideea de justitie; enumera principalele acte normative, precizand si organul care le emite; b. legile organice= regelementeaza relatiile juridice de munca; c. actele normative subordonate legilor= reglementeaza raporturi juridice de munca; d. Jurisprudenta= nu constituie izvor de drept in domeniul muncii, ci in sistemul de drept anglo-saxon;
a. principii generale ale sistemului dreptului: pp. democratiei, legalitatii, egalitatii in fata legii, separatiei puterilor in stat,suprematiei legii, securitatii, statului de drept
b. principii specifice ramurii in discutie: pp. libertatii muncii( orice pers e libera sa munceasca unde doreste, cand doreste si in acelasi timp este libera sa nu munceasca); pp.

interzicerii muncii fortate, pp. nediscriminarii( orice discriminare directa sau indirecta bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, varsta, rasa, culoare,etnie, religie etc este interzisa), pp protectiei salariatilor, pp. dreptului la asociere (atat salariatii cat si angajatorii se pot asocial liber pt apararea drepturilor si promovarea intereselor lor profesionale, economice si sociale), pp consensualitatii si al bunei-credinte (pe acest pp. se bazeaza relatiile de munca)

3. Trasaturile contractului individual de munca:
• Este un act juridic intrucat reprez o manifestare de vointa a 2 persoane, in scopul obtinerii unor consecinte juridice
Este un contract bilateral deoarece se incheie numai intre 2 parti salariatul si angajatorulEste un contract numit-reglementat prin codul muncii si in general prin legislatia muncii.Arhetipul acestui contract(caracteristic acestui contract) este contractul individual de munca pe durata nedeterminata si cu timp de lucru integral.

El constituie regula.Alte tipuri reglementate sunt:contractul individual de munca pe durata determinata, contractul individual de munca cu timp de lucru partial(sub numarul de ore minim zilnic), contractul d eucenicie la locul de munca, contractul cu munhca la domiciliu.Codul muncii reglementeaza in prima parte regulile aplicabile tuturor contractelor individuale de munca indiferent de tipul lor si mai departe reglementeaza reguli speciale pentru anumite tipuri.
• Este un contract sinalagmatic care implica drepturi si obligatii reciproce
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.