Substante pentru maturizarea fainii de grau si conditionarea aluatului

Trimis la data: 2010-04-08
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei_R
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin macinarea graului se obtin fainuri cu diferite grade de extractie. Consecintele macinarii sunt:
1. NUTRITIONALE
- se elimina glucidele nedigerabile, acidul fitic, ceea ce duce la ameliorarea digestibilitatii fainii;
- are loc o diminuare a calitatii proteinelor datorita pierderii lizinei;
- se elimina germenii, ceea ce implica eliminarea acizilor grasi nesaturati cu consecinte asupra unei mai bune stabilitati la depozitare; prin aceasta se pierde insa si o sursa importanta de acizi grasi esentiali si de vitamina E;
DIOXIDUL DE CLOR (ClO2) - in proportie de 30 mg/kg (fara rezerve) si 50-70 mg/kg faina in cazuri speciale actioneaza asupra gruparilor -SH din proteine si din constituentii neproteici (glutation, cisteina) pe care le transforma in grupari S-S. Are actiune pozitiva asupra insusirilor reologice ale aluatului, care retine mai bine gazele la dospire precum si asupra albirii fainii. Efect nedorit este diminuarea cu peste 50% a continutului de tocoferoli.

AZODICARBONAMIDA (ADA) - se comercializeaza sub forma de premix (Maturag, Maturox) pe suport de amidon de porumb in doze de 5-20 mg/kg,. Prin adaugarea ADA, glutenul devine mai elastic si mai putin extensibil, painea are volum mai mare, iar textura miezului este mai buna. Nu are efect distructiv asupra pigmentilor si nici asupra vitaminelor.

PEROXIDUL DE ACETONA - creste rezistenta aluatului la intindere si scade extensibilitatea lui prin transformarea gruparilor - SH in grupari S-S, ceea ce imbunatateste volumul, textura si porozitatea painii. Are si efect de albire asupra fainii si nu distruge vitaminele. Se comercializeaza sub forma unui premix pe suport de amidon (Kenotox sau Keetox).

Substante utilizate pentru intarirea glutenului
Acestea determina oxidarea gruparilor -SH, stabilizarea puntilor -S-S- existente in acel moment. In urma framantarii aluatului, ca urmare a actiunii mecanice are loc deplierea proteinelor globulare, iar gruparile -S-S- intramoleculare sunt transformate in grupari -S-S- intermoleculare. Ca urmare glutenul devine mai rezistent si elastic, cu capacitatea redusa de a fi hidrolizat de proteaze. In prezenta oxidantilor, chiar si enzimele proteolitice sunt trecute intr-o forma inactiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.