Substante pentru tratamentul de suprafata al produselor alimentare

Trimis la data: 2010-04-03
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 1
Autor: Tiberiu_S
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Substantele pentru tratamentul de suprafata al produselor alimentare sunt utilizate la:
- protejarea suprafetei unor fructe, in special citrice: ceara de Carnauba sau parafina in amestec cu antifungice cum ar fi bifenil (E230), ortofenilfenol (E231), ortofenilfenolat de sodiu ( E232), tiabendazol ( E233), nizina (E234), natamicina (E235);
CEARA DE ALBINE (E 901) - este constituita in principal din palmitat de miricil. Are culoarea galben deschis, miros specific de miere, structura granulara si este insolubila in alcool la rece, dar solubila in alcool la cald si in grasimi. Albirea cerii se face in general pe cale chimica cu ajutorul ozonului, peroxidului de oxigen, clorului, carbunelui activ. Prezinta risc de reactii alergice.

CEARA DE CARNAUBA (E 903) - este un exudat prin porii frunzei palmierului de ceara din Brazilia. Este constituita in principal de esteri cerosi. Se prezinta sub forma de de bucati dure, putin fragile, cu o culoare variabila de la gri-verzui la galben, structura aproape cristalina si miros caracteristic. Este foarte putin solubila in solventi la rece, dar prezinta solubilitate potrivita la cald; la 450C este usor solvabila in etanol. Uneori poate produce reactii alergice.

ULEIUL DE VASELINA (DE PARAFINA) - reprezinta o categorie de ulei mineral supus unei rafinari inaintate in urma careia sunt eliminati complet compusii aromatici, astfel incat nu are nici gust si nici miros.
PARAFINA (E 905) - este un amestec de hidrocarburi in special saturate, aciclice, solide la temperatura ambianta, cu structura cristalina bine definita. Se obtine din petrol, prin distilarea uscata a lignitului, din sisturi bituminoase sau prin sinteza chimica din monoxid de carbon si hidrogen. Parafina rafinata se prezinta sub forma de masa alba, translucida, inodora, insipida cu punct de topire intre 48-700C. Este insolubila in apa, greu solubila in alcool etilic, se amesteca in orice proportie cu grasimile si acizii grasi, cu cerurile, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.