Sucul pancreatic

Trimis la data: 2014-03-06
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Liviu_C
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Este un lichid incolor, opalescent, cu o tent alcalina (pH intre 7.8-8.9) ce contine substante anorganice reprezentate prin : carbonati, fosfati si cloruri ce dau tenta alcalina, implicat in procesul de neutralizare a chimului. Cele mai importante substante organice sunt: enzimele proteolitice, glicolitice si liolitice ce actioneaza asupra tuturor tipurilor de alimente.Sucul pancreatic , impreuna cu bila participa la ajutorarea sucului intestinal pentru ca intestinul sa-si realizeze rolul fiziologic in procesul de digerare si de aborbtie ca segment esential.Sucul pancreatic contine toate enzimele necesare lipidelor, glucidelor i proteinelor. Contine si constituienti anorganici: cloruri, carbonati, fosfati ce au scopul de a neutraliza chimul gastric ajuns la nivelul intestinului.

Cursuri similare:

Tripsina este secretata de pancreas sub form de tripsinogen (forma inactiva) care este activata de enterokinaza sucului intestinal si transformat in tripsina. Odata formate primele cantitati de tripsinogen, are loc o transformare autocatalitica a intregii cantitati de tripsinogen in tripsina. Tripsina este o peptidaza cu pH optim de actiune (in jur de 8), mediu alcalin. Actioneaza asupra albumozelor si peptinelor ce rezulta prin hidroliza polipeptidelor realizata de pepsina gastrica.

Poate elibera un aminoacid cu nucleu aromat- tirozina si triptofanul0cu lanturile polipeptidice drecte.Chemotripsina este secretata de sub forma de chemotripsinogen si este activata la chemotripsina sub actiunea tripsinei. Chemotripsina scindeaza legaturile peptidice ale aminoacizilor aromati- triptofan si fenilalanina.
Carboxipeptidazele-sunt si ele activate de tripsina si actioneaza asupra lanturilor polipeptidice cu grupari carboxil periferica.
Ribonucleazele si dezoxiribonucleazele actioneaza asupra acizilor nucleici si elibereaza nucleotidele.

Elastaza hidrolizeaza fibrele de elastina, actioneaza asupra lanturilor polipeptidice pentru eliberarea aminoacizilor: glicina, alanina, serina.Amilaza pancreatica degradeaza amidonul rud si copt, actioneaza asupra dizaharidelor si trizaharidelor si elibereaza dizaharidele.Colesterol-esteraza actioneaza asupra esterilor colesterolului si elibereaza acizii grasi.Lipaza pancreatica actioneaza asupra trigliceridelor si determina eliberarea acizilor grasi, a monogliceridelor si a glicerolului.Fosfolipazele actioneaza asupra fosfolipidelor pentru eliberarea din molecula lor complexa a acizilor grasi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.