Suport curs pregatire intermediari in asigurari

Trimis la data: 2013-02-03
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 103
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: calinberindeiu
Dimensiune: 1475kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
a. Notiunea si reglementarea intermediarilor in asigurari
La incheierea unei asigurari, un rol important joaca intermediarii in asigurari, care mijlocesc raportul de asigurare intre asigurati si asiguratori. Intermediarii in asigurari sunt agentii de asigurare, subagentii, agentii de asigurare subordonati, brokerii de asigurare si asistentii in brokeraj. Agentii de asigurare pot fi, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, iar brokerii, se pot constitui si functiona exclusiv sub forma societatilor comerciale.In Romania, autoritatea care reglementeaza si supravegheaza activitatea de asigurare si de intermediere a asigurarilor este Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Cursuri similare:

La nivelul Uniunii Europene, activitatea intermediarilor in asigurari a fost reglementata prin Directiva 77/92/CEE, avand ca principal obiectiv consacrarea principiului libertatii de stabilire si de prestare a serviciilor1 de intermediere, urmata de Directiva nr.2002/92/CE, privind intermedierea in asigurari, ale carei dispozitii au urmarit armonizarea legislatiilor nationale in vederea crearii unei piete unice in aceasta materie.

In sistemul nostru de drept, principala reglementare a intermediarilor in asigurari o constituie Legea nr. 32/2000, privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare si normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
b. Constituirea agentilor de asigurare, persoane fizice si juridice
O persoana fizica sau juridica poate desfasura o activitate ca agent de asigurare, daca detine o autorizatie valabila, scrisa, din partea unui asigurator, denumita contract de agent, pentru a actiona in numele acestuia.

Din reglementarea legala, agentul de asigurare, indiferent ca este persoana fizica sau juridica, nu este supus autorizarii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Legea mentioneaza "o autorizatie valabila scrisa din partea unui asigurator", ceea ce inseamna ca trebuie sa se afle intr-o relatie contractuala cu un asigurator.

Pentru ca o persoana fizica sa dobandeasca statutul de agent de asigurare, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie absolvent de liceu cu diploma;
b) sa detina din partea unui asigurator o autorizatie valabila de a actiona in numele acestuia, denumita contract de agent;
Autorizatia se refera la contractul de agent si la imputernicirea pe care o confera asiguratorul agentului de a incheia in numele si pe seama sa polite de asigurare.

c) sa aiba in vigoare un contract de asigurare de raspundere civila profesionala2 a carui valoare sa fie de 1500 euro/eveniment si 3000 euro suma agregata pe an, fara fransiza;
d) sa nu aiba cazier judiciar pentru infractiuni contra patrimoniului sau pentru infractiuni prevazute de legislatia financiar-fiscala;
e) sa indeplineasca cerintele legale in vigoare, privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor;

f) sa se bucure de o buna reputatie.
Din punct de vedere fiscal, agentii de asigurare persoane fizice au statutul de persoane fizice autorizate. Potrivit legii, agentii de asigurare, persoane fizice, trebuie sa se inregistreze la camera de munca in a carei raza teritoriala domiciliaza, pentru a beneficia de dispozitiile legale privind vechimea in munca, fondurile de pensii si de asigurari sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.