Taxa pe valoarea adaugata

Trimis la data: 2010-09-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia_S
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In prezent este reglementata de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal cu completarile si modificarile ulterioare aduse prin O.G. nr 83/2004,138/2004 si 24/2005.
TVA este o taxa generala de consum care cuprinde toate fazele circuitului economic: productia, serviciile si distributia, pana la consumul final.
Deoarece se datoreaza asupra valorii adaugate la fiecare stadiu al circuitului economic, intelegand prin aceasta diferenta dintre vanzarile si cumpararile aceluiasi stadiu, acest impozit este multistadial.

Cursuri similare:

Subiectii impozabili sunt toate persoanele, indiferent de statutul lor juridic, care efectueaza de o maniera independenta activitati economice care constau in livrari de bunuri, prestari de servicii cu plata sau operatii asimilate precum si importurile de bunuri.
Nu au calitatea de subiect impozabil al TVA: institutiile publice pentru activitatile pe care le desfasoara in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati percep taxe, redevente, cotizatii sau onorarii.

In schimb, atunci cand tratarea lor ca persoane neimpozabile conduce la distorsiuni concurentiale, precum si in cazul in care desfasoara urmatoarele activitati: In fine, nu este socotita livrare de bunuri, aportul in natura la capitalul social, daca beneficiarul este o persoana impozabila care are dreptul de deducere a TVA, daca taxa ar fi aplicabila la transferul respectiv. Si in cazul prestarilor de servicii, legea stabileste operatiunile care reprezinta prestari de servicii, operatiuni asimilate lor, precum si cele care nu reprezinta prestari de serviciu.

Prin prestari de servicii se inteleg toate activitatile efectuate printr-un contract, prin care se presteaza o munca manuala, intelectuala, in scopul obtinerii de profit si care nu reprezinta livrari de bunuri. Cu titlu de exemplu spicuim: orice munca fizica sau intelectuala, lucrari de constructii-montaj, transport de persoane si marfuri, servicii de posta si telecomunicatii, reparatii de orice natura; operatiuni de intermediere si comision; cesiuni de drepturi de autor, licente, brevete s.a. , activitati hoteliere, activitati de consultanta; operatiuni de leasing, actiuni de publicitate, studii, cercetari;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.