Taxe vamale

Trimis la data: 2009-07-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Elisabeta Radulescu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Taxele vamale de import sunt cele mai raspandite si au cel mai ridicat randament fiscal, deoarece in conditiile relatiilor de complementaritate tot mai accentuate dintre economiile tarilor, sporesc importurile de materii prime, materiale, produse manufacturate, etc. Natura economica a taxei vamale de import este similara cu aceea a taxelor de consumatie percepute asupra marfurilor din productia autohtona. Perceperea lor conduce la majorarea pretului produsului importat, care astfel ajunge la un nivel ce depaseste frecvent pretul acestuia din tara exportatoare.

Cursuri similare:

In general, nivelul taxelor de import este determinat de raportul cerere si oferta din tara importatoare, dar si de coordonatele politicii economice si a celei fiscale pe care aceasta tara o promoveaza.Taxele vamale de export au o raspandire mai restransa, fiind utilizate mai ales de statele care detin monopolul natural al unor resurse minerale sau de materii prime ori monopolul de fabricatie la unele produse manufacturare. De altfel, statele sunt interesate in incurajarea exportului de marfuri, deoarece acesta constituie in majoritatea cazurilor cel mai important mijloc de realizare al resurselor valutare. Asadar, atunci cand se percep, acestea au fie un caracter pur fiscal, fie unul economic.

Taxele vamale de tranzit au aplicabilitate foarte restransa, deoarece statele sunt interesate sa incurajeze tranzitul de marfuri pentru a obtine venituri in valuta sub forma taxelor pentru transportul acestor marfuri pe cai ferate, rutiere sau pe apa.
Tinand seama de pozitia sa geografica si de interesul pentru dezvoltarea exportului, Romania utilizeaza numai taxe vamale de import, care sunt stabilite si percepute in conformitate cu tariful vamal de import.

Baza impozabila Determinarea sumei de plata datorata de contribuabil se face prin aplicarea procentului taxei vamale asupra valorii in vama a marfurilor, exprimata in lei. Valoarea in vama se determina potrivit regulilor prevazute in acordul privind aplicarea art. VII din Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT 1994) ratificat in Romania prin Legea 133/1994. Metoda de baza in determinarea valorii este metoda valorii tranzactionale. Conform acesteia, valoarea in vama a marfurilor importate este valoarea tranzactiei, adica pretul efectiv platit sau de platit pentru marfuri, cand acestea sunt vandute pentru export cu destinatia tarii de import la care se adauga o serie de elemente:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.