Tehnica si securitate rutiera

Trimis la data: 2010-05-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 80
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_C
Dimensiune: 2941kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In timpul conducerii unui autovehicul, in cazul unui trafic moderat urban conducatorul auto este influentat intr-un minut de cca. 60 stimuli exteriori si este obligat sa ia cca. 40 de decizii diferite. Deci, conducerea unui autovehicul poate fi definita ca un complex de reactii psiho-fiziologice ca raspuns la stimulii exteriori.Conducerea autovehiculului este una dintre cele mai complexe activitati umane. Aceasta activitate presupune deplasarea intre doua puncte terestre, pe trasee bine stabilite, cu respectarea unor reguli stricte de circulatie si fiind pe deplin raspunzator de rezultatele acestei activitati, raspunderea fiind atat morala cat si juridica. Din aceasta cauza, pentru a fi capabil sa conduca un vehicul, un individ trebuie sa aiba anumite calitati, sa spunem "standard":
Timpul de reactie este variabil de la persoana la persoana, rezultatul global, in cazul unui caz fortuit (franare de urgenta, manevra de ocolire, etc.) fiind influentat de starea tehnica a autovehiculului de starea drumului, de gradul de oboseala al conducatorului auto etc. Viteza de reactie scade de la 10 ani la 60 de ani cu cca. 25%. Manevre complexe, cum ar fi frinarea autovehiculului la aprinderea becurilor rosii de semnalizare ale autovehiculului antemergator, se face cu o intarziere medie de 1 secunda.

Determinarea calitatilor de reactie ale conducatorului auto se face prin metoda deplasarii transversale a autovehiculului fata de un obiect lateral notat generic "C" (fig. 3).
Distanta "l" este stimulul principal pentru conducatorul auto, dar nu este singurul. Definind conducatorul auto va evalua pozitia obiectului si atunci automat ar devia autovehiculul de la traiectoria dreapta, indiferent daca "C" se misca sau nu.
In caz de vizibilitate buna pe timp de zi sau de noapte si cu o focalizare corespuzatoare, cele mai vizibile culori de semnalizare sunt rosu si albastru.

In perioadele de amurg, in zori sau pe timp cetos, cele mai vizibile culori sunt galben si anumite nuante de portocaliu spre galben.
Statistic, s-a constatat ca cca. 25% dintre subiecti nu deosebesc bine culorile (daltonism, sau alte forme de perceptie eronata a culorilor). Daltonistii percep culoarea rosie si verde ca o nuanta de gri. In consecinta, nu pot face distinctie intre acestea. Agerimea ochiului (acuitatea vizuala) reprezinta dimensiunea minima a detaliilor pe care ochiul poate sa le deosebeasca.

Un conducator auto cu acuitate vizuala normala trebuie sa distinga obiecte cu inattimea de 8,5 mm aflate la distanta de 6,1 m. Ca urmare, pentru ca soferul sa poata aprecia corect distanta pana la diferite indicatoare rutiere si alte mijloace de dirijare a circulatiei, este necesara asigurarea unor dimensiuni identice standardizate ale acestora. Primul pas in identificarea obstacolelor rezida din evaluarea marimii acestora. Se accepta ca doar obstacole avand o dimensiune (lungime, latime sau inaltime) de peste 60 cm declanseaza reactie de ocolire, franare,
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.