Tehnici comerciale si de cooperare internationala

Trimis la data: 2009-09-18
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Esca
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Operatiunea de prelucrare in lohn reprezinta o forma specifica a operatiunilor de prelucrare in contrapartida si se diferentiaza de operatiunile clasice de import-export prin faptul ca are drept obiectul de activitate, actiunea de prelucrarea de catre exportator a materialelor, materiilor prime, etc, care apartin importatorului.
In general, se pot deosebi lohnul activ (export de manopera) si lohnul pasiv (import de manopera).
In cazul lohnului activ, exportatorul prelucreaza materialele puse la dispozitie de catre importator si le reexporta in forma finita acestuia.

Cursuri similare:

Lohnul pasiv este opusul primei forme, respectiv importatorul livreaza materialele pentru a fi prelucrate in tara exportatorului si le importa, apoi, ca produse finite, in tara sa. Platile pentru aceasta operatiune se realizeaza, fie prin achitarea unui anumit pret in valuta, fie prin livrari reciproce de marfuri. Materiile prime, accesoriile, piesele de schimb livrate spre prelucrare pentru reexport, beneficiaza in majoritatea tarilor de un regim vamal preferential.

Alte avantaje ale acestui tip de operatiuni constau in asigurarea aprovizionarii si a desfacerii produselor, precum si in asimilarea tehnologiei avansate, largirea pietelor de desfacere, cresterea calificarii fortei de munca, deschiderea unor perspective noi de cooperare.In ceea ce priveste intinderea drepturilor partilor contractante, trebuie sa diferentiem licenta exclusiva, de licenta neexclusiva. In primul caz, licentiatul are exclusivitate in utilizarea tehnologiei respective, care poate fi absoluta (cand nici detinatorul brevetului nu mai are drept de exploatare) sau atenuata.

In cel de-al doilea caz, licentiatorul poate vinde licenta si altor beneficiari. Contractul de licenta nu poate fi sublicentiat de catre licentiat fara acordul licentiatorului. Daca, insa, licentiatul reprezinta un grup industrial, este permisa sublicentierea catre propriile sale filiale. Avantajele licentierii internationale constau in: accesul pe piete externe dificil de penetrat, implicarea redusa cu resurse si risc scazut, costuri reduse, imbunatatirea calitatii livrarilor si serviciilor post-livrare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.