Tehnici de calcul a valorii ofertelor

Trimis la data: 2010-06-21
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniel_T
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Stabilirea valorii ofertei este o activitate de maxima importanta pentru viabilitatea unei firme de constructii. Supradimensionarea valorii ofertei conduce la lipsa de comenzi iar subevaluarea ei presupune o activitate cu eficienta slaba.
In acest capitol sunt prezentate, detaliat, etapele necesare stabilirii valorii ofertei si anume: calculul (sau preluarea) volumului de lucrari; stabilirea necesarului si a preturilor de procurare a resurselor; calculul, pe baza celor de mai sus, a cheltuielilor directe, indirecte si a profitului in cadrul devizului oferta. Sunt prezentate, de asemenea, piesele scrise in care se fac aceste calcule si anume: antemasuratoarea;
Calculul valorii lucrarilor de constructii-montaj se facea, pana in 1991-1992, pe baza volumelor de lucrari (preluate din antemasuratori) si a preturilor unitare pe articole de deviz. Preturile unitare cuprindeau cheltuielile cu materialele, manopera, utilajele de constructii si transportul materialelor pentru o unitate de masura a unui articol de deviz si erau grupate in "Cataloage de preturi unitare pe articole de deviz".

Dupa 1991, preturile si tarifele isi pierd stabilitatea si folosirea lor pentru o perioada mai lunga nu mai este posibila.
Preturile unitare, pe articole de deviz, se calculau pe baza consumurilor specifice de resurse (materiale, manopera, utilaj) preluate din "Indicatoarele de norme de deviz" si a preturilor si tarifelor determinate prin calcul pentru aceste resurse.
Indicatoarele de norme de deviz si cataloagele de preturi unitare de deviz aferente erau elaborate, in brosuri, pe categorii de lucrari (41 categorii de lucrari) si cuprindeau peste 40.000 de articole de deviz.

Articolul de deviz, este un elemente component al devizului si reprezinta un proces de munca distinct (turnare beton, zidarie din caramida, tencuieli cu mortar de var-ciment etc.)
Atat indicatoarele de norme de deviz, cat si cataloagele de preturi unitare pe articole de deviz, erau structurate, in cadrul categoriei de lucrari pe care o reprezentau, pe capitole de lucrari, iar acestea cuprindeau articole de deviz, fiecare dintre ele, cu variantele tehnologice de executie.Pentru identificare usoara fiecare articole de deviz a primit un simbol alfanumeric (pentru prelucrare manuala) si un cod numeric (pentru prelucrare automata).

Deoarece valoarea informatiilor cuprinse in indicatoarele de norme de deviz este deosebita (reprezinta rezultatul studiilor de zeci de ani in domeniul consumurilor de materiale, manopera si utilaj pe unitatea de volum de lucrare, a unor specialisti din institute de cercetari recunoscute), Institutul National de Cercetari in Constructii si Economia Constructiilor INCERC) a revizuit in anul 1995, sub numele de "Colectie de norme orientative de consumuri de resurse pe articole de deviz" cea mai mare parte a indicatoarelor de norme de deviz. Aceste colectii servesc constructorilor, in prezent, la elaborarea rapida a ofertelor, atunci cand nu dispun de colectii proprii de norme de consum, sau la elaborarea propriilor colectii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.