Tehnici de manipulare

Trimis la data: 2013-05-13
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 128
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 0
Autor: serhan
Dimensiune: 773kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
In piesa vietii, fiecare dintre noi ar vrea sa-si scrie rolul si sa-si
interpreteze destinul in asa fel incat sa ajunga la un final conform cu
propriile sale dorinte. Dar pentru ca suntem fiinte sociale, monologul nu este o solutie. Trebuie sa ne alegem replicile astfel ca ele sa se integreze unui cor anume.

Cursuri similare:

Uneori, sau chiar adesea, este foarte posibil ca replicile imaginate de
noi sa fie disonante sau sa nu fie acceptate de ceilalti actori. De aceea este ,nevoie de un Regizor care sa-si asume rolul de a pune in acord toate rolurile personale. Supunandu-ne lui, ne pierdem autonomia si ne integram sistemului. Cu timpul, nu mai putem spune cat anume din destinul personal l-am scris noi insine si cat a fost scris de altii. Nu mai putem preciza cu exactitate cat din fiinta noastra ne reprezinta Eul si cat este rezultatul sfaturilor, antrenamentelor, educatiei, sugestiilor, recomandarilor sau ordinelor pe care ni le impun ceilalti.

Nu mai stim unde se termina rolul pe care ni l-am scris noi insine si unde incepe cel scris de altii. Nu mai putem spune cine, de ce si cand a scris scenariul care ne comanda ce sa gandim, ce sa facem, ce sa simtim. Iar de multe ori se intampla ca vreun Regizor sa-si depaseasca simpla conditie de dispecer abilitat sa puna ordine intr-un sistem
si incepe sa se creada demiurg, sa-i socoteasca pe ceilalti simpli figuranti intr-o piesa scrisa de el, pentru el, care lor, evident le este straina.

In astfel de cazuri, mai devreme sau mai tarziu, piesele se transforma in tragedii oribile...Aceasta carte se ocupa tocmai de Regizorii care se cred demiurgi, de modul in care isi scriu scenariile si de tehnicile prin care transforma actori talentati in figuranti fara voie. Este un domeniu care, dincolo de impresia oculta pe care o degaja, are reguli precise. Cei mai multi dintre noi, prada impresiei bune pe care o avem despre propria noastra persoana, nu credem ca putem deveni prea usor victimele artizanilor manipularii.

Dar lucrurile stau cu totul pe dos. Incercarile de manipulare vin tot timpul, de pretutindeni. Si cele mai usoare victime sunt cei care nu vor sa creada...Exista nenumarate sfaturi, exercitii si algoritmi de a induce individului rezistenta fata de presiunea celor care incearca sa-i remodeleze gandirea, simturile, comportamentul, conform intereselor lor. Toate insa au la baza cunoasterea tehnicilor de manipulare.

Fiind avertizat de presiunile ce se exercita permanent asupra lui, stiindu-le substratul si finalitatea, fiecare individ isi poate gasi propria sa cale de a rezista, de a se regasi pe sine insusi in orice imprejurare, de a nu deveni un simplu figurant... Aceasta carte nu este un manual. Nici nu isi propune sa fie asa ceva. Ea se adreseaza cetateanului obisnuit, celui supus in permanenta manipularilor.

Analiza tehnicilor de influentare si a efectelor acestora, cu exemple
arhicunoscute sau abia sesizabile, din istorie sau din zilele noastre, poate reprezenta un avertisment. "Knowledge is power" (Cunoasterea inseamna putere), spunea candva filozoful englez Francis Bacon. Cunoscand tehnicile de manipulare putem sa rezistam in fata lor. Putem evita rolul de figuranti in propria noastra viata...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.