Tehnici de separare cu membrane

Trimis la data: 2010-09-10
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_B
Dimensiune: 1074kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In ultimele doua decenii procesele de separare prin membrane s-au dezvoltat la nivel de aplicatii industriale. Cele mai importante procese de separare prin membrane sunt: microfiltrarea si ultrafiltrarea folosite, mai ales, pentru purificarea apei, dar si pentru concentrarea si recuperarea unor produsi valorosi din diferite amestecuri, osmoza inversa pentru producerea apei potabile sau a apei demineralizate, electrodializa pentru concentrarea sau indepartarea ionilor dizolvati, separarea gazelor pentru recuperarea sau indepartarea unor gaze din amestecuri gazoase si pervaporatia folosita.

Cursuri similare:

Cele mai multe procedee industriale de separare decurg la echilibru. Absorbtia, distilarea, rectificarea, evaporarea, extractia, adsorbtia, cristalizarea sunt numai cateva exemple de procedee de separare care decurg la echilibru. In aceste procese amestecul care urmeaza a fi separat (faza I) este pus in contact cu o a doua faza. Dupa un anumit timp intre cele doua faze se stabileste echilibrul termodinamic. Aceasta inseamna ca ambele faze vor avea aceeasi temperatura si toti componentii vor avea acelasi potential chimic in ambele faze, dupa cum se poate observa si din figura 1a, in care este ilustrat principiul separararilor la echilibru.

Separarile prin membrane se bazeaza pe diferente intre vitezele de transport a speciilor care urmeaza a fi separate. In figura 1b este ilustrat principiul separarilor cu membrane. In aceste separari sub influenta unei forte motoare, care poate fi un gradient de presiune, de concentratie, de temperatura sau de camp electric, componentii amestecului care urmeaza a fi separat si care se afla la un potential chimic mai mare vor migra prin membrana catre zona cu potential chimic mai scazut.

Separarea este asigurata de diferentele intre vitezele de transport ale componentilor. Gradientul de potential chimic trebuie mentinut pe toata durata separarii prin indepartarea continua a componentilor care au migrat in zona de potentia scazut. In caz contrar, se va ajunge la echilibru si separarea nu se va mai produce. Membrana este o bariera selectiva care participa activ sau pasiv la transferul de masa intre fazele pe care le separa.

Membrana poate fi privita ca o zona de discontinuitate interpusa intre doua faze, rolul sau fiind acela de a actiona ca o bariera selectiva care sa permita trecerea preferentiala a unui component sau a unor componente dintr-un amestec, dupa cum se poate observa si din figura 2. Exista o mare diversitate de membrane, diferentiate prin structura si functia pe care o indeplinesc. Cateva dintre criteriile de clasificare ale membranelor si tipurile de membrane vor fi prezentate in continuare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.