Tehnici si metode de elaborare si adoptarea deciziei administrative

Trimis la data: 2009-07-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 81
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: ELiana Gociu
Dimensiune: 140kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Una din cele mai utile activitati umane care apare in toata complexitatea vietii sociale este administratia. In limbajul curent, aceasta reprezinta actiunile de conducere, organizare, dirijare a unor activitati publice sau particulare.In orice compartiment al vietii sociale, procesul complex al administrarii - administratia - consta intr-o activitate rationala si eficienta de utilizare a resurselor umane, materiale si financiare in scopul obtinerii unor rezultate maxime cu eforturi minime.

Cursuri similare:

Complexitatea cerintelor sociale, ridica in fata administratiei o serie de probleme, care trebuie rezolvate. Societatea cunoaste un proces continuu de multiplicare si diversificare a sarcinilor administratiei, care impune necontenite imbunatatiri si perfectionari in structura si activitatea administratiei, prin utilizarea unor metode si tehnici moderne.

Notiunea de administratie este mai larga decat aceea de administratie publica, ea cuprinzand si administratia particulara. Ca orice activitate umana, atat administratia publica cat si administratia particulara urmaresc un scop, utilizand anumite mijloace.
Deosebirea dintre cele doua tipuri de administratie consta in faptul ca administratia publica urmareste satisfacerea interesului public, a utilitatii publice, in mod dezinteresat, inclusiv prin realizarea de servicii publice.

Mobilul activitatii administratiei publice este atat satisfacerea, in mod regulat si continuu, a unor cerinte esentiale, comune intregii colectivitati umane, care exced prin amploarea lor posibilitatile particularilor, cat si satisfacerea unor cerinte care, prin natura lor, sunt nerentabile si nimeni nu s-ar oferi sa le asigure.Deciziile administratiei publice sunt obligatorii, fara a se cere acordul acelora carora li se aplica. Administratia publica, spre deosebire de cea privata, poate utiliza, atunci cand este necesar, mijloace de constrangere statala.

Administratia publica face parte din sfera activitatilor publice, fiind o activitate sociala, desfasurata in interes general si in regim de putere publica.Administratia publica, in conceptia profesorului Ioan Alexandru, constituie o activitate in principal organizatorica, avand o pozitie de intermediar intre planul conducerii politice si planul unde se realizeaza valorile politice, deciziile politice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.